KÜLFÖLD

Járványügyi szigorítás: ismét kötelezővé tették a szabadtéri maszkviselést Friuli-Venezia Giulia tartományban

Emelték a járványintézkedések fokozatát az emelkedő fertőzésszám miatt.
  • Szerző: Ripost

Olaszországban elsőként az északkeleti Friuli-Venezia Giuliában emelték a járványintézkedések fokozatát többek között kötelező maszkviseléssel az utcákon, miközben a polgármesterek szövetsége (ANCI) minden városban ugyanezt szorgalmazza – jelentette be Antonio Decaro az ANCI elnöke hétfőn.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció

Friuli-Venezia Giulia utcáin és terein ismét mindenki maszkot visel. A Szlovéniával határos, 1,2 millió lakost számláló tartomány hétfőtől úgynevezett sárga színű övezetnek számít, amely a járványintézkedések szigorítását jelenti.
Ismét kötelező a maszkviselés, de nemcsak az üzletekben, hivatalokban, iskolákban, a tömegközlekedési eszközökön és minden más zárt téren, hanem a szabadban is. Kivételt egyedül a magányos séta jelent, például parkban kutyasétáltatás közben, vagy szabadtéri sporttevékenység esetében – jelentette Il Piccolo című trieszti napilap.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

A tartomány egy héttel megelőzte az országosan december 6-tól bevezetendő szigorítást, miszerint a tömegközlekedési eszközökre majd kizárólag azok szállhatnak fel, akik legalább egy adag oltást megkaptak. Ugyanaz vonatkozik a színházakba, mozikba, múzeumokba, sportlétesítményekbe történő belépésre is, valamint oltási igazolás szükséges a bárok és éttermek belső termeiben történő asztali fogyasztáshoz is. Az oltási igazolás csakis a betegségből történt felgyógyulással „váltható ki”, a negatív teszteredmény nem elegendő többé a védettség igazolásához.
Az olasz egészségügyi tárca adatai azt mutatják, hogy több más régió is a szigorítások bevezetésének küszöbén áll: az elsők között az északi Lombardia, ahol a napi esetszám ismét kétezer fölé ugrott. Trentino-Alto Adige régióban már 36 önkormányzatot helyeztek teljes zárlat alá, éjszakai kijárási tilalommal.
A polgármestereket tömörítő ANCI elnöke, Antonio Decaro – aki a déli Bari első embere –, azt kérte a kormánytól, hogy december 6-tól mindenhol rendelje el a kötelező maszkviselést szabadtéren is. Számos városban már kötelező a maszkhasználat a belváros emberekkel teli utcáin.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?