KÜLFÖLD

Jól halad a párizsi Notre Dame felújítása, újranyitották a székesegyház egy részét!

Egy év és három hónap telt a Notre Dame-i nagy tűzvész óta, amikor is összeomlott katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, a tetőszerkezet kétharmada pedig megsemmisült.

A tavaly április 15-én pusztító nagy tűzvész után vasárnap újra látogathatóvá vált a párizsi Notre Dame több száz négyzetméteres kertje, azaz a XXIII. János pápa tér – írja az angol nyelvű Euronews.

Anne Hidalgo párizsi polgármester, Franck Riester francia kulturális miniszter és a francia katolikus egyház elöljárói egy ünnepi ceremónia keretein belül adták át a templom kertjét a látogatóknak.

„Nagy öröm volt újra találkozni Chauvet és Aupetit érsekkel a Notre Dame udvarának újbóli megnyitásakor, egy évvel a katedrálistűz után. A párizsi polgárok, valamint a látogatók ismét élvezhetik ezt a kivételes helyet” – írta közösségi oldalán az újranyitásról Anne Hidalgo.

A gótikus székesegyház helyreállítását felügyelő testület nyilatkozata szerint több mélytisztítási eljárás tette lehetővé az újranyitást, ugyanis a tavalyi tűzvész következtében mérgező ólompor borította be a kertet, ami a talajba is beszivárgott. Az emberek védelme érdekében a helyszínt továbbra is rendszeresen takarítják, és a következő hónapokban több mintát vesznek majd a talajból megfigyelés és elemzés céljából.

A székesegyház kertjének újranyitása igazi örömünnep minden párizsi lakos és keresztény ember számára, de a Notre Dame átadására még biztosan várniuk kell. A hivatalos ütemterv szerint 2024 második felében fejeződhetnek be katedrális újjáépítési munkálatai, de egyes szakértők szerint ehhez a dátumhoz nyugodtan hozzá lehet adni még 1-2 évet. A francia katolikus egyház azonban azt tervezi, hogy székesegyház átadása előtt egy apró kápolnát építenek a most újranyitott kertben, hogy a hívek addig is tudjanak hol imádkozni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?