KÜLFÖLD

Karácsony Gergely: Én ezt a kormányt nagyon utálom, de a DK-t még jobban

A főpolgármester egyéves működéséről közölt írást a Direkt36. Ebben szó esik egyebek mellett a biciklisávok miatt kirobbant belső vitákról, és az elemzésből kirajzolódik, hogyan szereztek egyre nagyobb befolyást a városvezetésben Gyurcsányék, ami miatt állítólag Karácsony azt mondta: Én ezt a kormányt nagyon utálom, de a DK-t még jobban.
  • Szerző: RIPOST

Egy február végi megbeszélésen a kormány és a főváros képviselői a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának aktuális ülését készítették elő és a zárt ajtók mögött zajló találkozón a fővárosi színházak ügye is felmerült. Amikor arra terelődött a szó, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) tiltakozása akadályozza ezeket a tárgyalásokat, több résztvevő is viccelődő megjegyzéseket tett a pártra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Azon a tárgyaláson együtt szidta mindenki a DK-t és röhögött, ezért nem lógott ki egyáltalán, amikor Karácsony azt mondta, jobban utálja őket, mint a Fideszt

mondta az egyik résztvevő a Direkt36-nak, hozzátéve, hogy ez nem panaszkodás volt Karácsony részéről, hanem a hangulatnak megfelelő „poénkodás”.

Belső konfliktusok övezték a főpolgármester első hivatali évét.

A DK pozíciója a közgyűlésben február óta jelentősen megerősödött, miután két MSZP-s polgármester – az óbudai Kiss László és a 18. kerületi Szaniszló Sándor – a DK frakciójához csatlakozott. A pártnak ezzel hatra nőtt, az MSZP-nek pedig ötre csökkent a frakciója a 33 fős közgyűlésben. Miután a DK frakciója lett a legnagyobb az ellenzéken belül, a párt többször is konfrontálódott a közgyűlésben a koalíciós partnereivel, így a biciklisávok ügyében is, de ezt a Karácsony számára szimbolikus lépést a szocik is keményen bírálták.Állítólag Molnár Zsolt budapesti MSZP-elnököt idegesítette a Városháza intézkedése, és ezt rendszeresen tudatta is Karácsony stábjával.

A nyár folyamán az autójából ülve küldözgetett üzeneteket a főpolgármester egyik bizalmasának, hogy „itt ülök a körúton a dugóban és egy biciklist se láttam eddig, hagyjuk már ezt a bicikliutat”. Máskor Molnár azzal fejezte ki a nemtetszését, hogy amikor késve érkezett egy fővárosi egyeztetésre, akkor gúnyosan megjegyezte, hogy a biciklisáv miatt nem ért oda időben.

A biciklisávot még az ellenzéken belül is sokan kritizálták. Fotó : Markovics Gábor

A bírálók között nem Molnár Zsolt volt az egyetlen ellenzéki vezető – írja a Direkt36. Trippon Norbert budapesti DK-elnök közleményben a forgalmi rend átgondolására szólított fel, Gy. Németh Erzsébet pedig a Városházán többször jelezte, hogy pártjának politikailag kényes a téma. A főpolgármester egyik munkatársa szerint emiatt a sávok tervezésekor „voltak poénkodások”, hogy úgy fessék fel őket, hogy Gy. Németh ne lássa azokat munkába jövet.Egy szocialista várospolitikus elmondta, hogy ő napi ötven panaszkodó levelet kapott aktivistáktól és párttagoktól a biciklisáv miatt.

Vannak autósok közöttünk. Van, aki bizonytalan, hogy meg lehet-e nyerni ezt a csatát. Rengeteg emberben feszültséget okoz, ez pedig rajtunk csapódik le

– magyarázta.

És ezeket olvastad már?