Létrehozva: 2020.08.13.

Katonai lépésekkel fenyegetik egymást brit és francia politikusok, a migráció okoz feszültséget

Egy brit parlamenti képviselő még annak a lehetőségét is belengette, hogy Nagy Britannia elfoglalja(!) Észak-Franciaországot, megoldva ezzel az illegális migráció kérdését.

Ahogy arról a RIPOST korábban beszámolt, az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megemelkedett a Doveri-szoroson keresztül Angliába érkező illegális bevándorlók száma. A Brit-szigeteket Franciaországtól elválasztó 50 kilométer széles tengerszorosból minden héten több száz, lélekvesztőkön hánykolódó migránst ment ki a brit partiőrség. A francia kollégáik pedig ahelyett, hogy feltartóztatnák és visszafordítanak a migránshajókat, inkább szemet hunynak az illegális határátlépés felett. Sőt, gyakran szándékosan átkísérik a brit felségvizekre a bevándorlókat, onnantól kezdve ugyanis már nem az ő problémájuk a dolog.

A migrációs válsághelyzet pontos okaira egyelőre nincsen magyarázat, ahogy az sem látszik, miként lehetne megoldani. Az viszont biztosnak tűnik, hogy a francia partiőrség, sok esetben a saját akaratán kívül, de nem tud mit kezdeni a migránshajókkal. A The Times ugyanis arról írt egy nemrég megjelent cikkében, hogy a gumicsónakokon hánykolódó bevándorlók újabban azzal fenyegetik francia pariőrség hajóinak legénységét, hogy a vízbe dobják a gyerekeiket, ha közel merészkednek hozzájuk, vagy megpróbálják visszafordítani őket.

Idén eddig egyébként 4100 illegális bevándorló érte el a brit partokat, a francia partiőrség pedig kevesebb, mint 1000 migránst tartóztatott fel és fordított vissza a kontinentális Európa irányába. A brit védelmi bizottság elnöke, Tobias Ellwood szerint a franciák szándékosan félvállról veszik a problémát, amit az is bizonyít, hogy a migránsoknak csak ötödét állítják meg – írja a Daily Mail interentes kiadása.

Chris Philp brit migrációért felelős miniszter a héten Párizsba utazott, hogy a francia kormány illetékes minisztereivel tárgyaljon a kialakult válsághelyzetről. A konzervatív párti politikus a jelenleginél sokkal határozottabb fellépést sürgetett az illegális migrációval szemben, illetve a két ország partiőrsége közötti kétoldali kommunikáció összehangolását kérte.

Azt nem tudni, hogy végül született-e megállapodás, az viszont biztos, hogy az elmúlt napokban komoly diplomácia feszültség alakult ki Franciaország és Nagy Britannia között. Az illegális migránsok egyik kiindulópontjának számító Calais republikánus polgármestere, Natacha Bouchart például azt mondta egy lapinterjúban, hogy a britek deklaráltan tengeri háborút akarnak kirobbantani a Doveri-szorosban - írja a The Sun internetes kiadása.

„Ezt a feszült helyzetet Nagy Britannia hozta létre! Ahelyett, hogy felülvizsgálnák a befogadórendszerüket, inkább minket hibáztatnak és szándékosan aláássák a kétoldali kapcsolatokat. Chris Philip tengeri háborút jelentett be, ahelyett, hogy befogadnák az illegális migránsokat. Boris Johnson brit miniszterelnök jobban tenné, ha megfelelő törvényeket hozna, és nem minket hibáztatna” – fogalmazott Natacha Bouchart.

Erre válaszul egy ultrakonzervatív brit parlamenti képviselő, Sir Edward Leigh azt írta – félig komolya, félig viccesen – a Twitter-oldalán, hogy Nagy Britanniának el kéne foglalnia Észak-Franciaországot, hogy az ő irányításuk alá essen a migránsok kiindulópontjának számító Calais városa.

„Problémát jelentek a Doveri-szoroson keresztül érkező migránsok? Nem kellett volna elvesztenünk Calais városát 1558-ban. Miért nem foglaljuk vissza?” – írta közösségi oldalán a brit politikus.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orbán Viktor elindítja a Fidesz kampányát - élőben az Origón

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Döbbenet: Egy nő majdnem belehalt abba, hogy pénzt talált az utcán

KÜLFÖLD

„Azt hittem, hogy elvesztettem” – Megtörtént egy anyával a szülők legnagyobb rémálma

KÜLFÖLD

Hátborzongató felvételek: ezek voltak a pilóták utolsó szavai, mielőtt 288 emberrel a fedélzetén lezuhant a gép

KÜLFÖLD

Iskolai verekedés tört ki, kórházba került egy diák