KÜLFÖLD

Kiderült, miért veszélyesebb a dohányosokra a koronavírus

A dohányzók szervezetében egy sejt elősegíti a koronavírus elterjedését.
  • Szerző: Ripost

Az amerikai Col Spring Harbor laboratóriumának kutatói úgy gondolják, rájöttek, miért jelent sokkal nagyobb veszélyt a koronavírus a dohányzókra. Az eredményre egy korábbi kutatás eredményei kapcsán sikerült rájönniük.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Jason Sheltzer és Joan Smith kutatópárosa ugyanis korábban arra próbálta megtalálni a választ, hogy mi a közös a koronavírus által veszélyeztetett három csoport, a férfiak, az idősek és a cigarettázók között. Az egérkísérletek során kiderült, hogy az állatoknak a tüdejében drasztikusan megnövekedett az ACE2 nevű fehérje szám, miután cigarettafüstöt engedtek rájuk – írja a Science Daily.

Ez a fehérje típus pedig mint kiderült, erősen kedvez a koronavírus kórokozóinak, mert a vírus ezeket felhasználva képes bejutni a sejtekbe. Így a megnövekedett ACE-2 fehérjének köszönhetően a vírus könnyebben képes bejutni és sokszorozódni a szervezetben.

Az egyetlen megoldást pedig a leszokás jelenti, mivel azoknál az egereknél, akik többet nem kaptak dohányfüstöt, hamar visszaállt a ACE2 fehérje számuk.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?