KÜLFÖLD

Kína biológiai fegyverré akarta alakítani a SARS koronavírust

Újra fellángolhat a vita arról, hogy az egész világot térdre kényszerítő új típusú koronavírus természetes eredetű vagy laborban hozták-e létre.

Olyan titkosított dokumentumok kerültek a legnagyobb példányszámú ausztrál napilap, a The Australian birtokába, melyek szerint egy maroknyi kínai tudós és egészségügyi tisztségviselő 2015-ben arra megállapításra jutott, hogy a SARS típusú koronavírusok könnyen biológiai fegyverré alakíthatóak, mivel a kórokozó genetikai állományát könnyű szerkeszteni és az emberekre veszélyessé tenni.

Az ausztrál lapban megjelent írás azt sugallja, hogy a harmadik világháborút biológiai fegyverekkel fogják vívni, és a szemben álló felek vélhetően olyan járványokat előidéző kórokozókat fognak bevetni egymás ellen, mint a Sars-Cov-2 koronavírus. A cikkben hivatkozott dokumentum alapján a Népi Felszabadítási Hadsereg tudósai az új típusú koronavírus-járvány kirobbanása előtt 4 évvel megvitatták, miként lehetne fegyverré alakítani a SARS koronavírusokat.

A The Australian megkereste Robert Potter kiberbiztonsági szakértőt, aki a dokumentumok hitelességéről azt monda, hogy „mindenen kétséget kizáróan eredetiek.”

Peter Jennings, az Ausztrál Stratégiai Politikakutató Intézet (ASPI) igazgatója úgy fogalmazott, hogy a napvilágot látott akták egyértelműen megmutatják, hogy Kína legbefolyásosabb tudósai a koronavírusok egyes törzseinek katonai felhasználhatóságáról gondolkodtak.

„Ezek a dokumentumuk megerősítik annak lehetőségét, hogy a Sars-Cov-2 koronavírus katonai felhasználásra készült, de véletlenül elszabadult”

- fogalmazott Jenning, aki hozzátette: az iratok arra is magyarázatot adhatnak, hogy Kína vezetése miért ódzkodik annyira a külföldi vizsgálatoktól a Covid–19 eredetét illetően.

A The Australian cikkére a kínai állami sajtó úgy reagált, hogy a lap által idézett dokumentumok nem titkosak, hanem egy tudományos tanulmányban találhatóak, melyhez bárki könnyedén hozzáférhet az interneten.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?