Létrehozva: 2020.12.04.

Megfejtették a kutatók: ez védi meg a gyerekeket a súlyos Covid-19-től

A koronavírus okozta betegség hatalmas szakirodalmát átvizsgálva a Melbourne-i Egyetem, a melbourne-i Murdoch Gyermekkutató Központ (MCRI) és a svájci Fribourgi Egyetem kutatói az Archives of Disease in Childhood című tudományos folyóiratban tették közzé eredményeiket.

Immunrendszerük különbözősége és vérereik jobb állapota azon tényezők között van, amely megvédi a gyerekeket a súlyos Covid-19-től – állapították meg ausztrál és svájci kutatók.

Nigel Curtis, a Melbourne-i Egyetem és a MCRI professzora emlékeztetett arra, hogy a légzőszervi vírusokkal ellentétben viszonylag ritka a súlyos Covid-19 és a halálozás a gyermekek körben. „Legtöbbjüknek egyáltalán nincsenek vagy csak nagyon enyhék a tünetei, általában láz, köhögés, torokfájás, az ízlelés és a szaglás megváltozása. Még a szokásos kockázati tényezők, mint az immunszupresszió esetében sem magas a súlyos Covid-19 kockázata a gyerekeknél” – magyarázta.

Képünk iIllusztárció
Fotó: 123RF

A különböző szervek, különösen a vérerek, a szív- és nyirokedények belső falát alkotó endotél sejtek károsodása fokozódik a kor előrehaladásával és kapcsolat van a súlyos Covid-19 és azon állapotok között, amelyek hatással vannak ezekre a sejtekre – idézte a professzort a kutatóközpont közleménye.

„Tudjuk, hogy a vérerek károsodása fontos szerepet játszik a Covid-19 súlyosságában és vérrögökhöz vezethet, stroke-ot és szívrohamot okozva. A Covid-19 megfertőzheti ezeket az endotél sejteket és a vérerek gyulladását okozhatja” – hangsúlyozta. A gyerekeknél ezek az endotél sejtek jóval kevésbé károsodnak a felnőttekhez képest és vérrögképző rendszerük is különbözik, ami miatt a gyerekek kevésbé hajlamosak az abnormális vérrögképződésre – írja az MTI.

Hozzáfűzte, hogy a krónikus gyulladásokkal összefüggő betegségek, mint a cukorbetegség és az elhízás, amelyek időskorban alakulnak ki, szintén összefüggenek a Covid-19 súlyosságával.

A közelmúltbeli élő oltóanyagú oltási programok – mint a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő MMR-vakcina-, amelyek erősítheti az immunrendszert, szintén szerepet játszhatnak a gyermekek megvédésében.

Petra Zimmerman, a Fribourgi Egyetem kutatója azt is kiemelte, hogy fontos különbségek vannak a gyermekek és a felnőttek immunrendszere között. A gyerekeknek erősebb a vele született immunválasza, amely a Covid-19 elleni védelem első vonalát alkotja. Másik fontos tényezőnek nevezte a „megtanított” immunitást, amely beindítja a vele született immunsejteket egy enyhe fertőzés és oltás után, elvezetve a „vele született immunmemóriához”.

Az új típusú koronavírus-fertőzött gyerekeknek van társfertőzésük más vírusokkal. A visszatérő vírusfertőzések elvezethetnek a jobb megtanított immunitáshoz, ami a gyerekeket hatékonyabbá teszi a Covid-19 legyőzésében – magyarázta.

Hozzáfűzte, hogy a mikrobióta – a mikroorganizmusok összesége – is fontos szerepet játszik az immunitás szabályozásában. A gyerekeknél nagyobb a valószínűsége, hogy vírusok, baktériumok vannak különösen az orrban, ahol ezek korlátozhatják a koronavírus szaporodását.

Zimmerman felhívta a figyelmet a D-vitamin hiányára is, amely szintén szerepet játszhat a Covid-19 súlyosságában. Sok országban az egy- vagy háromévesnél fiatalabb kisgyermekek rendszeresen kapnak D-vitamint – emlékeztetett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elárulta, milyen nőre vágyik a TV2 sztárja

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

ripost.hu

Orvosra lehet szüksége: fiatal, kék szemű lány tűnt el Budapesten

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Azt hittem, meg fogok halni” - minden lélegzetéért megküzdött és fél enni a 10 éves lány

KÜLFÖLD

Lemondott babájáért a kemoterápiáról a 33 éves nő, belehalt

KÜLFÖLD

„Meg fogok állni, mielőtt meghal” – Takaróval fojtogatta csecsemőjét egy nő élő adásban

KÜLFÖLD

„Hiánya pótolhatatlan űrt hagy az életünkben” – Tömegbe hajtott egy kocsi, egy 4 éves kislány nem élte túl