KÜLFÖLD

Kitiltották a menstruáló nőket a medencéből

A fitneszcenter döntése hatalmas vihart kavart.
  • Szerző: KF

Egy grúziai fitneszcenter vezetősége úgy döntött, megtiltja, hogy a medencéiket menstruáló nők használják - ezzel pedig heves vita vette kezdetét. Sokan ugyanis azzal vádolják az intézmény vezetőit, hogy szexisták.

Az újításról szóló felhívást a női öltözőben függesztették ki. A fitneszcenter egyik látogatója pedig Facebook-oldalán osztotta meg a tiltással kapcsolatos felháborodását:

Felfogtátok, hogy ez mennyire sértő? Vagy ezek szerint, mivel havonta 5-6 napig nem használhatjuk a medencéket, akkor mi kedvezményesebb árú bérletet válthatunk ki, mint a férfiak?

A fitneszcenter válasza szerint ők a tiltással csak tagjaik egészségét akarták védeni, attól tartva, hogy a vérző nők "megfertőzhetik" a vizet.

Sok nő vallja azt, hogy az úszás csökkenti a menstruációs görcsöket - számukra különösen fájdalmas a tiltás. Mivel pedig a tamponok és az intimtölcsérek megakadályozzák, hogy a vér kiszivároghasson a nők testéből, így fenn sem áll annak a veszélye, hogy a vérük a vízbe kerül.

A kutatások alapján a közös medencék a baktériumok melegágyai: a vízben megtalálhatóak az izzadtság, a vizelet és egyes piperecikkek, mint a dezodor vagy a smink molekulái is. A nagy többségüket azonban megsemmisítik a klóros fertőtlenítőszerek, amelyek tisztán tartják a medencét.

És ezeket olvastad már?