Létrehozva: 2020.12.16.

Korlátozások, önkéntes karantén: így készül Európa a karácsonyra

Több helyen szigorítanak az ünnepek előtt, hogy karácsonykor a családok találkozhassanak.

Szerző Ripost

A vírus gyors terjedése miatt Dániában az egész országra kiterjesztik a részleges karantént, ami jelenleg a települések mintegy kétharmadát érinti – adja hírül az MTI. December 7-én jelentették be, hogy bezárnak a szakközépiskolák és gimnáziumok, a bárok, éttermek, a sport- és kulturális létesítmények Koppenhágában és környékén, Aarhusban és Odensében, az ország legnagyobb városaiban, majd csütörtökön 31 újabb településre kiterjesztették a korlátozásokat, melyek szerdán 16 órakor lépnek életbe.

Az egészségügyi hatóságok kedden a napi új fertőzöttek rekordméretű növekedését jelentették az 5,8 milliós országban, ahol a fertőzöttek száma a járvány kezdete óta meghaladta a 116 ezret. A december elejei 2,5 százalék után most a tesztek 4,3 százaléka volt pozitív. A korlátozó intézkedések január 3-ig maradnak érvényben.

Még a Mikulás is csak egy ilyen gömbben ülve találkozhat a gyerekekkel Dániában fotó: AFP

A FRANCIA KORMÁNY ÖNKÉNTES KARANTÉNT JAVASOL AZ ÜNNEPEK ELŐTT

A francia kormány önkéntes karantént javasol mindenkinek egy héttel az év végi ünnepek előtt annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány a családi és baráti összejöveteleken ne kaphasson új erőre. Jean Castex kormányfő ezt aznap tanácsolta a franciáknak, amikor véget ért az október 30-án kihirdetett általános karantén.

Kedden megszűnt az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalom, a franciák ismét igazolás nélkül szabadon mozoghatnak az egész országban, de este 8 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lépett életbe.

Az üzletek már október 28-án kinyithattak, a lazítás viszont egyelőre nem vonatkozik a kulturális intézményekre és a vendéglátásra. Az előbbiek még legalább három hétig, az elvitelt és kiszállítást nem vállaló éttermek pedig január 20-ig még zárva maradnak.

A járvány harmadik hullámának megelőzésére a miniszterelnök azt tanácsolta kedden a szülőknek, hogy a gyerekeket csütörtökön és pénteken ne küldjék iskolába a másnap kezdődő téli szünet előtt, és ezzel is korlátozzák a fertőzés kockázatát.

A lazítások ellenére a miniszterelnök nem mutatkozott optimistának, és jelezte, nem tudja szavatolni, hogy a vendéglátóhelyek ténylegesen megnyithatnak január 20-án. „Ez attól függ, hogyan töltjük az ünnepeket, amelyek alatt a vírus terjedése felgyorsulhat, ha nem viselkedünk mindannyian felelősen” – tette hozzá a kormányfő. A kormány mellett működő tudományos tanács szerint a teljes lezárás hat hete alatt a járvány elsősorban a családi étkezések során terjedt.

A kulturális élet szereplői kedden országszerte tüntetéseket szerveztek, amiért az előzetes tervekkel ellentétben kedden nem nyithattak meg a színházak, a mozik és a múzeumok. Elsősorban a szerintük a kulturális eseményekkel szembeni „kettős mérce” ellen tiltakoztak, miután november 28. óta minden üzlet, így a bevásárlóközpontok is kinyithattak.

A színházakban először tavasszal álltak le az előadások, majd ősz elején szigorú óvintézkedések mellett (kötelező szájmaszk, a nézőtér 60 százalékos kihasználtsága) mellett csaknem két hónapra megkezdődött az évad, amelynek az október 30-án kihirdetett általános karantén vetett véget. Az elégedetlenség lecsillapítására Jean Castex bejelentette, hogy további 35 millió euró támogatást biztosít a kormány a kulturális élet munka nélkül maradt dolgozóinak, és megvizsgálja, hogy lehetséges-e nyitás január 7. előtt. A vendéglátásban dolgozók hétfőn tüntettek kiegészítő támogatásokat követelve. A járványügyi mutatók napok óta stagnálnak.

Az általános karantén feloldáshoz a kormány szerint eredetileg ötezerre kellett volna csökkennie a napi esetszámnak, és 2500-3000 közé a súlyos betegek számának. Ez utóbbi célt sikerült elérni, a jelenleg kórházban ápolt 25 ezer fertőzött közül 2881-en vannak intenzív osztályon. A november közepi tetőzéskor 33 ezer kórházi ápolt közül 4900-an voltan intenzív osztályon. A napi esetszám 60 ezren tetőzött október végén, és november végére fokozatosan 10 és 11 ezer közé csökkent. A múlt héten azonban megállt a csökkenés, és a napi átlag azóta is 10 ezer felett van, miközben a nyár folyamán napi ötezer volt az átlag. Az elmúlt 24 órában 11 532 új esetet tártak fel, az elhunytak száma pedig 314-gyel 59 072-re emelkedett.

LUXEMBURG MEGHOSSZABBÍTOTTA A RENDKÍVÜLI INTÉZKEDÉSEKET

A luxemburgi parlament meghosszabbította a kijárási tilalommal, valamint a bárok, éttermek, mozik és fitneszközpontok további zárva tartásával járó rendkívüli intézkedések érvényességét. Belgiumban továbbra is enyhe emelkedést mutat az új fertőzések napi átlagos száma. A frissített szabályozás fenntartja az egész országra vonatkozó, éjjel 11 óra és reggel 6 óra közötti kijárási tilalmat még a karácsonyi és az újévi időszakban is.

Az új korlátozások értelmében tilos lesz élelmiszert helyben fogyasztásra árusítani, illetve megtiltják, hogy a vásárlók zárt helyiségekben, például bevásárlóközpontokban étkezzenek. Az intézkedések legalább január 15-éig maradnak érvényben.

A belga közegészségügyi intézet keddi jelentése szerint a korábbi adatokhoz képest 6 százalékos emelkedés mellet az elmúlt hét napban átlagosan 2273 új esetet jegyeztek fel az országban. A járvány megjelenése óta 609 211 esetben mutatták ki a koronavírus jelenlétét az országban. A járvány következtében a múlt heti adatokhoz képest 17 százalékkal kevesebben, naponta átlagosan 90 embert hunyt el Belgiumban. A járvány megjelenése óta 18 054-en. Jelenleg 2888 beteget részesítenek kórházi ellátásban, közülük 614-en intenzív osztályon fekszenek. Mindkét adat enyhe csökkenést mutat.

A belga rendőrség keddtől fokozza a járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések betartásának ellenőrzését, köztük külön hangsúlyt helyeznek a magánjellegű összejövetelek felszámolására. A szabályszegőknek minden esetben 250 eurós (mintegy 90 ezer forint), az illegális összejövetelek szervezőinek 750 eurós (mintegy 265 ezer forint) bírságot kell fizetniük.

Az egyik idősotthonban a Mikulás vasárnapi látogatását követően legalább 75 ember, köztük az otthon 14 dolgozójának koronavírus-tesztje pozitív eredményt mutatott. Az ország északi határa közelében található, 150 időst elszállásoló intézménybe az egyik bentlakó, a látogatási tilalmat megelőzően önkéntes ápolói feladatokat vállaló fia látogatott Mikulásnak öltözve. Az otthon vezetősége vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a tömeges fertőzés összefüggésben van-e a látogatással.

ÉSZAK-MACEDÓNIA BETILTOTTA AZ ÜNNEPI RENDEZVÉNYEKET

Betiltotta az ünnepi rendezvényeket, köztük a szilveszteri mulatságokat és a vallási ünnepségeket is az észak-macedón kormány. A kormány új rendelete pénteken lép életbe, és január 20-án veszíti hatályát.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szerdára Szerbiában 5884-gyel 277 248-ra, Koszovóban 294-gyel 47 203-ra, Észak-Macedóniában 881-gyel 74 732-re, Montenegróban 345-tel 42 148-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 869-cel 102 330-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 53-mal 2433-ra, Koszovóban 17-tel 1220-ra, Észak-Macedóniában 22-vel 2169-re, Montenegróban 12-vel 597-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 47-tel 3429-re nőtt.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil

KÜLFÖLD

"Megtaláltuk a lezuhant UFO-roncsot" - súlyos vallomást tett egy katona

KÜLFÖLD

Megváltozott egy nő kézírása: teljesen összetört, amikor rájött, hogy miért