KÜLFÖLD

Kormányzati utasításra hatmillió szájmaszkot semmisítettek meg Belgiumban!

Mai szemmel nézve nyugodtan kijelenthetjük, hogy a belga kormány rossz döntést hozott tavaly.

A La Libre nevű belga hírportál információi szerint 6 millió darab FFP2 típusú szájmaszkot semmisítettek a belga hatóságok tavaly év közepén az egészségügyi minisztérium utasítására.

A bezúzott maszkokat még a H1N1-es sertésinfluenza-járvány idején szerezte be a belga kormány 2009-ben, de végül sosem került sor a használatukra.

FF2-es típusú maszk egy francia rendőrön. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto)

A hír széleskörű társadalmi felháborodás váltott ki, miután minden nagyobb belga hírportál átvette. Maggie De Block parlamenti képviselő és egészségügyi miniszter végül megpróbálta menteni a menthetőt és hétfő este kiadott egy közleményt, amiben azzal magyarázta a maszkok megsemmisítését, hogy lejárt a szavatosságuk.

„A régi stratégiai készletet a védelmi minisztérium tárolta, de maszkok állapota leromlott és használhatatlanná váltak” – fogalmazott tárcavezető politikus, aki szerint a minisztériumnak az volt a terve, hogy egyfajta forgókészletet alakítanak ki maszkokból, de ez végül nem sikerült. De Block elmondása szerint „az adófizetők pénzének pazarlása lett volna maszkokat vásárolni terv nélkül.”

Mai szemmel nézve nyugodtan kijelenthetjük, hogy központi belga kormány rossz döntést hozott a maszkok megsemmisítésével. Ráadásul a szakértők szerint elképzelhetetlen, hogy a bedarált orvosi segédeszközök közül, minden egyes darab pusztán a tárolástól annyira roncsolódott, hogy használhatatlanná vált. Az egybehangzó vélemények arról szólnak, hogy a 90-95 százalékuk tökéletesen működőképes lenne ma is.

És ezeket olvastad már?