Létrehozva: 2020.03.29.

Koronavírus: A nyugati világban tovább tombol a Covid-19

Európában és az Egyesült Államokban tovább tombol az új koronavírus-járvány, Spanyolország, Olaszország és Franciaország úgynevezett koronakötvények közös európai kibocsátását sürgeti a válságkezelés költségeinek fedezésére, ám ettől Hollandia és Németország mereven elzárkózik.

A legsúlyosabban érintett Olaszországban vasárnap 756-tal emelkedett a halálos áldozatok száma, s így összesen 10 779-re nőtt, de már második napja csökken a halálozási szám. Valamelyest mérséklődött az új fertőződések száma is, de így is több mint ötezren kapták el egy nap alatt a vírust. Összesen 97 689 fertőzöttet regisztráltak, közülük 13 030-an már felépültek, és 3906 ember van intenzív osztályon a fertőzés miatt.

Fotó: AFP

Spanyolországban a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma egy nap alatt ismét több mint nyolcszázzal emelkedett – tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap. A kormány döntött arról, hogy két hétre leállítják a nem létfontosságú ágazatokat. A szaktárca adatai szerint az elmúlt egy nap során 838-an hunytak el. A járvány következtében eddig összesen 6528-an haltak meg. Az eddig azonosított fertőzöttek száma 78 ezer felett van, 6500-zal több, mint egy nappal korábban. Ugyanakkor a vírus terjedésében lassulás figyelhető meg, mivel az esetszám napi növekedése mintegy kétezerrel kevesebb, mint két napja. A minisztérium több mint 14 ezer gyógyult páciensről adott hírt, az elmúlt 24 órában 2424-en hagyhatták el az egészségügyi intézményeket. Az eddig kórházi ápolásra szorulók száma meghaladja a 43 ezret, egy nap alatt több mint 2700 új esetet kezeltek. Spanyolországban két hete szükségállapot van érvényben, amely alapján az oktatási intézmények zárva tartanak és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet elhagyni a lakhelyet.

Spanyolország, Olaszország, Franciaország és hat másik uniós tagállam is arra szólított fel, hogy a válságkezelés költségeinek fedezésére az uniós tagállamok közösen bocsássanak ki állampapírt, úgynevezett koronakötvényeket, de a közös adósságvállalástól Hollandia és Németország egyelőre elzárkózik.

Németországban megközelítette a 60 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint vasárnap délelőtt 57 695 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 6824 esettel – 13,4 százalékkal – több azt egy nappal korábbi 50 871-nél. A vírus okozta betegségben elhunytak száma 351-ről 433-ra emelkedett. A nyilvántartott fertőzöttek számának növekedési üteme így visszatért az utóbbi időszakot jellemző 10-15 százalék közötti szinthez. Előző nap még jóval alacsonyabb, 7,5 százalékos növekedést regisztráltak.

Svájcban 22-vel, 257-re emelkedett a halálos áldozatok száma, miközben több mint ezerrel, 14 336-ra nőtt a bizonyítottan fertőzöttek száma.

Eközben Grönland vezetése úgy döntött, hogy a sziget központjában, Nuukban és környékén betiltja az alkoholos italok forgalmazását, hogy a járvány terjedése miatt legalább az erőszak ne növekedjen. Kim Kielsen grönlandi kormányfő ezt a gyermekek védelmével indokolta, akik most nem tudnak iskolába járni, viszont a Dániához tartozó szigeten óriási társadalmi probléma a gyermekbántalmazás.

Fotó: Shutterstock

Boris Johnson brit kormányfő szigorúbb intézkedéseket helyezett kilátásba a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedés elleni küzdelemben vasárnap. Johnson kiemelte, hogy a helyzet még súlyosbodni fog. Megfelelő lépéseket tesznek a járvány elleni küzdelemben, és minél többen tartják be a szabályokat, annál kevesebben halnak meg a betegség következtében, annál hamarabb tér vissza az élet a normális kerékvágásba – közölte. Az országban összesen 1228 halálos áldozata van már a Covid-19 betegségnek, 209-cel több mint egy nappal korábban. A fertőzöttek száma 19 522, körülbelül 2400-zal több mint szombaton. Jenny Harries, Anglia helyettes tiszti főorvosa vasárnap arra figyelmeztetett, hogy a járvány miatt kihirdetett korlátozások csak fokozatosan lesznek feloldhatók, és akár hat hónapig is érvényben lehetnek. Mint fogalmazott: veszélyes lenne hirtelen megszüntetni minden korlátozást. Robert Jenrick lakhatásügyi miniszter pedig arról beszélt vasárnap, hogy az egész ország olyan vészhelyzeti készültségben van, amilyenre a második világháború óta nem volt példa.

Az Egyesült Államokban Anthony Fauci, a Fehér Ház koronavírus elleni munkacsoportjának orvos szakértője, az amerikai allergológiai és epidemiológiai hatóság vezetője arról beszélt a CNN hírtelevízióban vasárnap, hogy az országban várhatóan több millióan fertőződhetnek meg, és a Covid-19 100-200 ezer halálos áldozatot is követelhet, bár hozzátette, hogy ezek a modellek továbbra is hipotéziseken alapulnak. A fertőzöttek száma vasárnapra 120 ezer fölé emelkedett az Egyesült Államokban, a halálos áldozatok száma pedig 2200-hoz közelít. Deborah Brix, aki szintén orvosszakértőként vesz részt a vírus elleni harcban, az NBC televíziónak arról beszélt, hogy a járvány egyetlen államot és egyetlen nagyvárost sem fog megkímélni, és az egész országnak a legrosszabbra kell felkészülnie. Az amerikai fertőzöttek mintegy fele New York államban van, de már az ország más részein is kialakultak gócpontok.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

mandiner.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Szürreál: migránsok, kommunisták és rendőrök között tört ki tömegverekedés a párizsi repülőtéren

KÜLFÖLD

Szakképesítés nélküli plasztikai sebészt tartóztattak le

KÜLFÖLD

Moszkvai terrortámadás: visszaállíthatják Oroszországban a halálbüntetést?

KÜLFÖLD

Drónok segítségével vadászták le az emberekre támadó szlovák vérmedvét