KÜLFÖLD

Koronavírus: brazil csirkeszárnyaknak lett pozitív a vírustesztje

A tudomány jelen állása szerint a SARS-CoV-2 vírus nem képes élelmiszerek útján terjedni, de a biztonság kedvéért kivonták a forgalomból a szennyezett árut.

A kínai egészségügyi hatóságok közlése szerint pozitív lett a koronavírus-tesztje egy Brazíliából importált fagyasztott csirkeszárny rakományból vett mintának. A helyi tisztségviselők fokozott óvatosságra figyelmeztették a lakosságot a külföldről származó fagyasztott élelmiszerek vásárlásakor – írja a Bloomberg gazdasági hírportál.

A pozitív eredmény után a kínai hatóságok kinyomozták, hogy a brazil Aurora Alimentos nevű húsipari vállalat egyik Santa Catarina állambeli üzeméből érkezett a fertőzött csirke a kínai Sencsenbe. Az árut azonnal kivonták a kereskedelmi forgalomból, az eladott tételeket visszahívták és mindenkit leteszteltek koronavírusra, aki evett a szennyezett húsból. Szerencsére senkinek sem lett pozitív az eredménye.

Az esettel kapcsolatban azt mondta a Reuters hírügynökségnek egy kínai egészségügyi szakember, hogy nagyon nehéz megmondani, mikor fertőződött meg koronavírussal az import csirkeszárny. Lehet, hogy a gyártás során, a szállítmányozás közben vagy már kínai földön.

Mindazonáltal Sencsen városának önkormányzata egy lakossági közleményt adott ki, melyben azt kérték, hogy lehetőség szerint senki se vásároljon fagyasztott importárút, és inkább helyi termelőktől szerezzenek be élelmiszert. A szennyezett brazil csirkét egyébként pár nappal azután azonosították, hogy a kínai egészségügyi hatóságok egy Ecuadorból Kínába behozott fagyasztott garnélarákban is felfedezték a halálos SARS-CoV-2 vírus nyomait.

A brazil mezőgazdasági minisztérium olyan információkat kért a kínai hatóságoktól, melyek segíthetnek a szóban forgó termék Covid-19-el való állítólagos szennyezettségének tisztázásában. A minisztérium hangsúlyozta, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, illetve a WHO szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a Covid-19 élelmiszerek vagy fagyasztott élelmiszerek elfogyasztásával is terjedhet.

Az Aurora Alimentos húsipari óriásvállalat egy csütörtöki nyilatkozatában kijelentette, hogy szigorú egészségügyi előírásokat követnek az összes üzemükben, de a Kínából érkezett hírek miatt alaposán megvizsgálják a fertőzött csirkeszárny gyártásának körülményeit.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?