KÜLFÖLD

Koronavírus: Franciaországban arra kérnek mindenkit, hogy ne beszéljenek a tömegközlekedési eszközökön

Nyitott szájjal könnyebben fertőznek meg másokat a vírushordozók, így jobb ha senki sem beszél.

A Francia Nemzeti Orvostudományi Akadémia (Académie Nationale de Médecine) arra kéri az embereket, hogy ne beszélgessenek egymással és telefonon a tömegközlekedési eszközökön, mert ezzel szignifikánsan csökkenthető a koronavírus átadásának valószínűségeírja a Le Figaro internetes kiadása.

„A tömegközlekedési eszközökön kötelező maszkot viselni, ha a fizikai távolságtartás nem lehetséges. Ezt a szabályt előnyös egy nagyon egyszerű elővigyázatossággal párosítani: kerüljük a beszélgetést és a telefonálást”

– áll az Akadémia közleményében, amit az új, könnyebben terjedő koronavírus mutánsok miatt frissítettek a hétvégén.

A francia Népegészségügyi Főtanácsnok (HSCP) ajánlására hivatkozva Olivier Véran egészségügyi miniszter január 21-én, csütörtökön felszólította a franciákat, hogy ne használják többé házi készítésű szövetmaszkokat, mert azok kevésbé szűrik meg a kórokozókat, mint a orvosi arcmaszkok. A tárcavezető politikus nyilatkozatára az Akadémia pénteken reagált. Szerintük nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy egyik maszk kevésbé lenne hatékony a másiknál, ezért ők továbbra is ajánlják a házilag készült védőeszközt.

Az Akadémia egyébként bírálta a kormány azon intézkedését is, mely az eddigi 1 helyet 2 méter távolságtartást ír elő az emberek között nyilvános helyen. A testület szerint a új rendelkezés elméletileg segít csökkenteni a koronavírus terjedést, de a gyakorlatban kivitelezhetetlen.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?