KÜLFÖLD

Koronavírus-járvány: Erzsébet királynő kitüntetett egy magyar orvost

A Brit Birodalmi Rend tagja lett Szakmány Tamás aneszteziológus, a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora.
  • Szerző: Ripost

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a brit lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. A lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Dr. Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

Fotó: AFP

Szakmány professzor Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem Orvosi Karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés céljából utazott Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának – írja a Metropol.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az aneszteziológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett. Hatékony munkáját ismerte el a királynő, amikor érdemeiért a Birodalmi Rend tagjává tette.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?