KÜLFÖLD

Koronavírus körkép: egyre drámaibb állapotok uralkodnak Európa kórházaiban

Egyre súlyosabb a koronavírus-járvány egész Európában.
  • Szerző: Ripost

Olaszország

Mint arról a már beszámolt, számos olaszországi kórházban olyan állapotok vannak, mint tavasszal: földön heverő holttestek, zsúfolásig telt kórházak, ahol a betegeket kimerült orvosok és ápolók próbálják ellátni. Ezúttal azonban nem az ország északi, hanem a déli részén a legrosszabb a helyzet, különösen Nápolyban. Itt az Antonio Cardarelli Kórház mosdójának a padlóján holtan hevert egy idős férfi – a szakembereknek egyszerűen nem volt idejük foglalkozni vele. Emellett egy nő saját vizeletében feküdt egy hordágyon, arrébb egy másik asszony, magatehetetlenül.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az összes kórházi ágy 52 százalékát Covid-fertőzöttek foglalják el – írja az Origo. A fertőzötteket egyszerűen nincs hol kezelni, már saját autóikban kapnak oxigént. Emellett több hotelt is karanténná alakítottak, a turisták elmaradásával a szobákban betegeket helyeztek el, az önkormányzat költségére. A legnagyobb probléma, hogy nincs elég orvos és ápoló.

Az alábbi videóban egy fóliákkal kialakított biztonságos „ölelőszobát„ lehet megnézni, amit az egyik észak-olaszországi idősotthonban alakítottak ki.

A statisztikák alapján súlyosabb a helyzet, mint az első hullámban. Pénteken 40 902 új fertőzöttet regisztráltak és 550 halálesetet jegyeztek. Bár tavasszal ennél magasabb volt a napi halálesetek száma, a fertőzötteké viszont nem, az áprilisi rekord 6554 volt.

Spanyolország

Spanyolországban a koronavírussal összefüggő megbetegedések miatt kórházi kezelésre jelenleg mintegy 20 ezren szorulnak, ami az ellátási kapacitások 16 százalékát jelenti.

A régiók többségében az átlagot meghaladó a leterheltség. A legsúlyosabb a helyzet Katalóniában, Kasztília-Leónban és Murciában. A kasztíliai Burgos városának kórházában felfüggesztették az összes nem életmentő műtétet, mivel a kórház koronavírus-részlege telítődött, ezért további helyeket kell átadni a koronavírusos betegeknek. Az orvos és nővérhiány Spanyolországban is égető probléma.

Belgium

Belgiumban is a legnagyobb problémát az okozza, hogy nincs elég orvos és ápoló, ráadásul lélegeztetőgépekből, illetve ezeket kezelő szakemberekből is hiány van. Éppen ezért szakképzetlen önkéntesek toborzásába fogtak, akik ápolói feladatokat fognak ellátni. A kórházi férőhelyek hiánya miatt pedig megkezdték a koronavírusos betegek Németországba szállítását.

Mivel az országban kevés a kórházi ágyak száma, ezt úgy oldják meg, hogy elhalasztják a nem életmentő műtéteket, így helyeket tudnak felszabadítani.

Franciaország

Franciaországban a legnagyobb problémát a szakképzett egészségügyi dolgozók hiánya és a kevés kórházi férőhely okozza. Ez ellen úgy próbálnak tenni, hogy az ország keleti részéből Németországba szállítják át a betegeket, ott ugyanis sokkal több az egy főre jutó orvosok és ápolók, illetve a kórházi ágyak száma.

Pénteken 4887 beteg feküdt a franciaországi intenzív osztályon koronavírus miatt. Az elmúlt 24 órában csaknem 3 ezer betegfelvétel történt, a tesztek pozitivitási rátája pedig 17,7 százalék.

Törökország

A koronavírus terjedését lassító további intézkedések bevezetését, többek között a bevásárlóközpontok és iskolák bezárását kérte az orvosi kamara a török kormánytól. Isztambulban már most a teljes kapacitását kihasználva működik számos egészségügyi intézmény, és az egészségügyi dolgozók rendkívül leterheltek. Az országban az intenzív ágyak 70 százaléka foglalt.

A 83 millió lakosú Törökországban a hivatalos adatok szerint nem egészen 408 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig.

Románia

Romániában, és azon belül Erdélyben is a legsúlyosabb járványügyi helyzet Nagyszeben városában alakult ki. Épp ezért hétfőtől két hétre vesztegzár alá vonják a 170 ezres Nagyszebent, illetve 3 környékbeli települést, Nagytalmácsot, Sellenberket és Nagydisznódot.

A 4 településen az országosan előírt 21 óra helyett 20 órakor kell bezárjanak a kisboltok, 10 és 13 óra között pedig vásárlási sávot vezetnek be, csak 65 éven felüliek mehetnek boltokba ebben az időben. A 65 év alattiak 6-10 órák, illetve 13-20 órák között mehetnek vásárolni.

A vendéglők teraszait bezárják, a nagy bevásárlóközpontok pedig csak hétköznap lehetnek nyitva, rövidebb nyitvatartással. A templomokban egyáltalán nem tarthatnak istentiszteleteket, kültéren viszont ez engedélyezett, maszkhasználat mellett. 6 és 22 óra között lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?