KÜLFÖLD

Koronavírus: már 40 millióan vesztették el a munkájukat Amerikában!

Szakértők szerint egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy 50-60 milliónál fog tetézni a munkanélküliek száma a válság csúcsán.

A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint a múlt héten további 2,1 millió amerikai nyújtotta be a munkanélküli-segély iránti igényét a hatóságokhoz. Ezzel 40 millió főre nőtt azok száma, akik a koronavírus-járvány okozta gazdasági összeomlás következtében veszítették el az állásukat az Egyesült Államokban – írja a New York Times internetes kiadása.

Sorozatban ez volt a 10. hét, amikor több mint 2 millió ember folyamodott munkanélküli-segélyért az Egyesült Államokban. A legbrutálisabb számokat március utolsó hetében mérték a hatóságok, akkor 6,8 millióan veszítették el az állásukat.

Közgazdászok szerint az amerikai gazdaság teljesítőképessége sokkal lassabban fogja elérni a koronavírus okozta válság előtti szintet, mint ahogy bezuhant. A számok azt mutatják, hogy a magánszektor már elérte a mélypontot és a közeljövőben itt lassú javulás várható a foglalkoztatási mutatókban. Sokan azonban attól tartanak, hogy még ez sem fog fordulathoz okozni a munkaerőpiacon, ugyanis az állami és az önkormányzati foglalkoztatottak körében nagyszámú elbocsájtásokra számítanak a szakértők a következő hetekben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?