KÜLFÖLD

Koronavírus miatt nincs kocsmázás este a cseheknél

Szükségállapotot hirdettek Csehországban: betiltották a rendezvényeket, nyolc óra után pedig bezárnak a vendéglátóhelyek.
  • Szerző:

Szükségállapotot hirdetett ki Csehországban a kormány az új koronavírus terjedése miatt csütörtökön. A rendelkezés délután kettőkor lépett életbe, hatálya harminc nap – közölte a kormány rendkívüli ülése utáni sajtóértekezleten Andrej Babis miniszterelnök Prágában. Az intézkedést a lakosság egészségének védelmével indokolja a kabinet. A cseh kormány rendeletében péntek reggeli hat órától megtiltotta a sport- és kulturális rendezvényeket, este nyolc órától reggel hatig pedig tilos a belépés a vendéglátóhelyekre. A bevásárlóközpontokban működő vendéglátóipari egységeket péntektől be kell zárni.

Megváltozik a prágai élet (Fotó: Pixabay)

Ezzel párhuzamosan Lengyelországban veszélyhelyzet kihirdetését harangozta be a koronavírus-járvány továbbterjedésének megelőzésére Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter csütörtöki varsói sajtóértekezletén. A politikus közölte, hogy még csütörtökön kihirdetik a lengyelországi veszélyhelyzetet, tekintettel arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán világjárványnak nyilvánította a Kínából terjedő Covid-19 koronavírus-járványt. Lengyelországban csütörtökön meghalt az első koronavírussal fertőzött beteg, egy 57 éves, más súlyos betegségekben is szenvedő nő. Csütörtök délutánig 49 Covid-19-fertőzést regisztráltak, az előző naphoz képest 16-tal nőtt a fertőzöttek száma. Több mint 1200 fertőzésgyanús ember karanténban van. A lengyel kormány csütörtöktől megelőző intézkedésként március 25-ig felfüggesztette az oktatást az alsó-, közép- és felsőfokú tanintézményekben, bezártak a színházak, mozik, múzeumok. A házi karanténba helyezetteket szerda óta a rendőrség naponta ellenőrzi, hogy betartják-e az intézkedést. Az összes közúti, vasúti határátkelőhelyen, valamint a balti-tengeri kikötőkben egészségügyi ellenőrzést vezettek be.

És ezeket olvastad már?