Létrehozva: 2020.11.06.

Koronavírus: nincs jelentős hatással az időjárás a fertőzés terjedésére

Újabb információk derültek ki a koronavírus terjedésével és hatásával kapcsolatban.

Nincs jelentős hatással az időjárás – legyen meleg vagy hideg – a koronavírus terjedésére, az szinte kizárólag az emberi magatartástól függ – állapították meg a Texasi Egyetem kutatói új tanulmányukban.

A koronavírus-járvány kezdetén mindenki nagy reményt fűzött ahhoz, hogy a nyári nagy melegben csökken a fertőzés terjedése, ám a nyár nem hozott általános megkönnyebbülést és a kapcsolat a Covid-19 és az időjárás között azóta is viták középpontjában áll.

Fotó: Pixabay.com

Az austini székhelyű Texasi Egyetem kutatói az International Journal of Environmental Research and Public Health című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy a hőmérséklet és a páratartalom nem játszik jelentős szerepet a vírus terjedésében.

„Az időjárás hatása csekély, más tényezőknek, mint a mobilitásnak nagyobb szerepük van. Relatív fontosságot tekintve az időjárás az egyik utolsó befolyásoló tényező” – idézte Dev Niyogit, az egyetem professzorát a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a koronavírus-fertőzés terjedése és az időjárás milyen összefüggésben volt 2020 márciusa és júliusa között az amerikai szövetségi államokban és megyékben, más országokban, térségekben és világszerte. Vizsgálták továbbá általánosságban az emberi magatartást és azt nem kapcsolták össze azzal, milyen hatással van rá az időjárás.

Kimutatták, hogy az időjárás hatása a vírus terjedésére amerikai megyei szinten kicsi, statisztikailag 3 százalék. Ezzel szemben az emberi magatartás hatása nyilvánvaló volt. Az utazások, az otthontól való távollét a két legfontosabb tényező volt a koronavírus-járvány terjedésében, statisztikailag az előző 34 százalékban, az utóbbi 26 százalékban.

A másik két fontos tényező a lakosság (23 százalék) és a városok népsűrűsége (13 százalék).

4709 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 99 625 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 103, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 2250 főre emelkedett, 23 213-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 74 162 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az áldozatok 30 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 5489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 391-en vannak lélegeztetőgépen.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása.

Ezért a járvány elleni védekezés további erősítése érdekében a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend – ahogy az első hullám idején, úgy most is – gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A kormány az Országgyűlést arra kéri, hogy a rendkívüli jogrendet 90 nappal hosszabbítsa majd meg, az erről szóló javaslatot már a parlament elé terjesztette.

A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában. Mindenkinek be kell tartani a szabályokat, óriási az egyéni felelősség. Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A védelmi intézkedések a járvány lassítását szolgálják, és ezzel az egészségügy teljesítőképességét is védjük.

A rendkívüli járványhelyzet miatt a kormány új rend szerint működik: naponta, kétnaponta reggel hatkor az Operatív Törzs a miniszterelnök részvételével ülésezik, emellett a rendkívüli jogrendi akciócsoport is újrakezdte munkáját.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók

KÜLFÖLD

"Bármikor bármi megtörténhet!" – Szó szerint leolvadt a bőr egy kislány arcáról

KÜLFÖLD

„Szomorú és nehéz időszak ez” – Barátját ünnepelve halt meg a 7 éves, aranyszívű kisfiú

KÜLFÖLD

Idegen férfi holttestét kapta meg egy gyászoló család a nagyapjuké helyett