Létrehozva: 2020.03.29.

Koronavírus: Svédországban jobb ellátást kaphatnak a migránsok, mint a helyiek!

Ha a svéd egészségügyi ellátórendszert ne adj' isten túlterhelné a sok koronavírussal fertőzött beteg, akkor az illegális migránsok is a legjobb szolgáltatást kell kapják.

Míg Európa nagy részén egyre szigorúbb járványügyi intézkedések lépnek életbe, addig Svédországban az élet látszólag zavartalan. Nyitva vannak a bárok, az éttermek és az iskolákat sem zárták be, pedig a hivatalos adatok szerint eddig 3447 koronavírus-fertőzöttet, és 102 halálos áldozatot regisztráltak az egészségügyi hatóságok a skandináv országban.

Életkép Stockholm kikötőjében március 28-án. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Ugyan a lakosság mozgását korlátozó intézkedéseket egyelőre nem vezettek be a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, de egy nemrég napvilágot látott egészségügyi intézkedés mégis arra enged következtetni, hogy a központi svéd kormány készül a totális járványra. A Svéd Országos Egészségügyi és Jóléti Testület ugyanis egy olyan iránymutatást írt elő a kórházak számára, ami alapján eldönthetik majd az orvosok, hogy kit részesítenek sürgősségi ellátásban, ha az egészségügyi rendszert túlterheli a sok koronavírus-fertőzött beteg – írja a Nyheter Idag című svéd hírportál.

Az iránymutatás értelmében a svéd orvosoknak minden esetben a beteg egészségügyi szükséglete, és nem az állampolgársága, vagy a jogi státusza alapján kell az ellátást biztosítaniuk.

Tehát simán előfordulhat, hogy egy esetleges egészségügyi túlterheltség esetén, egy tartózkodási engedéllyel nem rendelkező illegális migráns jobb ellátásban részesül majd, mint egy szépkorú svéd állampolgár, mert neki jobbak a kilátásai.

„A rangsorolási iránymutatás alapelve, hogy csak és kizárólag az orvosi szükséglet szerint osztályozzuk az embereket, mert minden ember azonos értéket képvisel. Ez azt jelenti az egészségügyi dolgozók számára, hogy nem vehetik figyelembe, hogy az ellátásra szoruló személy milyen jogcímen tartózkodik Svédországban, vagy állampolgár-e. Fontos számunkra, hogy a papírokkal és tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők (értsd: illegális migránsok) is a legmagasabb szintű egészségügyi ellátásban részesüljenek. Ezeknek az egyéneknek és a társadalom egészének egyaránt fontos, hogy gondozásban részesüljenek a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében” – fogalmazott az iránymutatással kapcsolatban Dr. Thomas Lindén, az Országos Egészségügyi és Jóléti Testület osztályvezetője.

A svéd kormányzati szervezetek nem először helyezték az illegális migránsok érdekeit a saját állampolgáraiké elé. 2016-ban például nagy port kavart egy eset, amikor különféle szellemi fogyatékosságokkal és demenciával küzdő idős svédeket kilakoltattak egy épületből annak érdekében, hogy azt menedékkérők otthonaivá alakítsák át.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil

KÜLFÖLD

"Megtaláltuk a lezuhant UFO-roncsot" - súlyos vallomást tett egy katona

KÜLFÖLD

Megváltozott egy nő kézírása: teljesen összetört, amikor rájött, hogy miért

KÜLFÖLD

Börtönőrök miatt csukták le a Playboy-modellt