Létrehozva: 2020.03.22.

Koronavírus: Több mint 318 ezer a fertőzöttek száma a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 318 662-re nőtt vasárnap délutánra szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 13 662, 94 704 ember meggyógyult.

A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 171 országban és területen mutatták ki.

A korábbinál kevesebben, de még mindig több mint hatszázan haltak meg Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában, s ezzel 5476-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak száma – közölte az olasz polgári védelmi hatóság.

Olaszországban ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység egyelőre április 3-ig leáll, nyitva maradnak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárják – jelentette be az óvintézkedések újabb szigorítását Giuseppe Conte olasz kormányfő szombat éjszaka. Oroszország katonaorvosokat és egészségügyi felszelést küldött Il-76-os szállítógépekkel a Rómához közeli Pratica di Mare-i olasz katonai reptérre. A segítségnyújtásra Vlagyimir Putyin orosz államfő utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, miután szombaton telefonon beszélt az olasz kormányfővel a járványhelyzetről.

Fotó: Shutterstock

Spanyolországban több mint 3500 újabb fertőzést igazoltak az elmúlt 24 órában, ezzel az eddig kiszűrt betegek száma meghaladta a 28500-zat – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium. Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette: meghosszabbítják a szükségállapotot április 11-ig. Spanyolországban a legfrissebb adatok szerint a betegség halálos áldozatainak száma 394-gyel nőtt egy nap alatt, összesen 1720-an veszítették életüket. A gyógyultak száma is növekedett, már 2575-en épültek fel.

Nagy-Britanniában vasárnapra 281-et ért el a halálos áldozatok száma, míg a regisztrált fertőzötteké 5683 volt. A brit védelmi minisztérium húszezer tartalékost mozgósított annak érdekében, hogy segítsenek eljuttatni az idős, beteg emberekhez az élelmiszert és egyéb alapvető napi szükségleti cikkeket. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ha az ország nem fog össze az új koronavírus okozta járvány megfékezése végett, Nagy-Britanniában is olyan helyzet alakulhat ki, mint Olaszországban.

Házi karanténba vonul Angela Merkel német kancellár, mert koronavírus-fertőzést mutattak ki egy orvosánál – közölte vasárnap a szövetségi kormány szóvivője. Steffen Seibert közleménye szerint Angela Merkelt vasárnapi sajtótájékoztatója után arról értesítették, hogy kimutatták az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) jelenlétét egy orvos szervezetében, aki péntek délután tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium elleni védőoltást adott be neki megelőzés céljával.

A kormányfő úgy döntött, hogy azonnali hatállyal házi karanténba vonul. Munkáját otthonról folytatja, és a következő napokban rendszeresen elvégzi majd a koronavírus-tesztet – áll a közleményben, amely szerint azért nem azonnal végzik el az első tesztet, mert az esetleges fertőzést még nem lehetne teljes bizonyossággal kimutatni. Németországban lassuló ütemben növekedett az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma. Vasárnap délelőttig 22 364 esetet regisztráltak, ami 2516 esettel – 12 százalékkal – több az egy nappal korábbi 19 848-nál. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 68-ról 84-re emelkedett.

Koszovóban és Észak-Macedóniában meghalt az első beteg; Bosznia-Hercegovina háromtagú elnöksége pedig azoknak a határátkelőknek a lezárását követeli, amelyek közelében nem állítottak fel karanténsátrakat. Az 1,8 milliós Koszovóban 28-ról 31-re nőtt vasárnap késő délutánig a fertőzöttek száma, egy 82 éves, szív- és tüdőbetegségekkel küzdő férfi pedig belehalt az új típusú koronavírus-fertőzésbe. Bosznia-Hercegovinában nyolc határátkelő védelmét vette át a hadsereg, és karanténsátrakat állítottak fel, ahol a külföldről érkező boszniai állampolgároknak kötelezően 14 napot kell eltölteniük. A kétmillió lakosú Észak-Macedóniában egy 57 éves nő halt meg a fertőzés következtében. A nyugat-balkáni országban vasárnapig 114 fertőzöttet regisztráltak.

Szerbiában meghalt a második beteg is, reggel 8 óráig 188 fertőzöttet regisztráltak.

Romániában 433 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, 64 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Regisztrálták a Covid-19 első halálos áldozatait: egy 67 éves rákbeteg és egy 74 éves cukorbeteg, koronavírussal is fertőzött páciens halt meg. Románia vasárnap 22 órától lezárja határait a külföldiek előtt, az ország területén pedig éjszaka korlátozzák a kijárást, felfüggesztik a fogorvosi rendelők tevékenységét, a bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, tisztítók, és állateledel kereskedések tarthatnak nyitva.

Sepsiszentgyörgyön karanténba került a Fogolyán Kristóf Kovászna Megyei Kórház nőgyógyászati és újszülött osztálya, valamint szülőszobája a beutaltakkal és a teljes személyzettel együtt.

Ausztriában az egészségügyi minisztérium jelentése szerint vasárnap délutánra 3244-re nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma; ez az előző napi adathoz képest 15 százalékos növekedést jelent. A halottak száma a hivatalos bejelentés szerint 16.

Törökország szombaton pedig részleges kijárási tilalmat rendelt el a 65 év feletti és krónikus betegségtől szenvedő állampolgárai számára. Vasárnapig 947 beteget regisztráltak, a járványban eddig 21 ember vesztette életét.

Szlovákiában szombaton újabb 7 embernél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, és így 185-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette be Marek Krajcí egészségügyminiszter vasárnap este.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

hirtv.hu

Steinbach József dunántúli református püspök lett a Zsinat lelkészi elnöke

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

astronet.hu

Április 24.: Szent György napja, az igazi tavasz kezdete

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Mindenét elvitték: üres otthonba kellett hazatérnie a 97 éves, vak özvegyasszonynak

KÜLFÖLD

Nem bírta feldolgozni kisbabája elvesztését: öngyilkos lett az imádott tanárnő

KÜLFÖLD

Kitálalt a hospice nővér: ez a 6 jele annak, hogy haldoklunk

KÜLFÖLD

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson