KÜLFÖLD

Lambda-variáns: vakcinarezisztens koronavírus-mutáció terjed Dél-Amerikában

„A lambda potenciális veszélyt jelenthet az emberi társadalomra” – fogalmazott az új Covid-mutációval kapcsolatban a Tokiói Egyetem vezető vezető virológusa.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt, dél-amerikai Covid-19 betegektől vett mintákban azonosították először a Sars-Cov-2 koronavírus legújabb a mutációját, a lambda-variánst, ami rekordidőn belül domináns vírusváltozattá válhat az egész világon, mivel rendkívül fertőző és sokkal ellenállóbb a vakcinákkal szemben, mint a vírus eredeti, vuhani változata – írja a londoni székhelyű Reuters hírügynökség.

A Tokiói Egyetem kutatói egy átfogó vizsgálat során arra jutottak, hogy a lambda-variáns tüskefehérjéjében három jelentős változás is végbe ment, melynek következtében a kórokozó jóval ellenállóbbá vált a védőoltások által kiváltott semlegesítő antitestek hatásával szemben. Sőt, a mutációknak köszönhetően a kórokozó átviteli sebessége is megnövekedett, ami magyarra fordítva annyit jelent, hogy fertőzőbbé vált.

Az Egészségügyi Világszervezet egyelőre nem sorolta az aggodalomra okot adó vírusmutációk közé a lambda-variánst, de a WHO-tól független tudósok arra figyelmeztettek, hogy a vírus képes elkerülni, hogy immunrendszerünk felismerje, és betolakodóként azonosítsa, ezért jó eséllyel az eddigi legveszélyesebb koronavírus-variáns lehet.

A GISAID adatbázisa alapján eddig csaknem 26 országban mutattak ki az új vírusváltozatot. Ennél azonban sokkal aggasztóbb, hogy az átoltottság szempontjából rendkívül előnyös helyzetben lévő Chilében – ahol a lakosság több mint 60 százaléka megkapta már legalább az első adag vakcinát – a lambdának köszönhetően drasztikusan emelkedik a fertőzöttek száma, mivel képes kijátszani a védőoltások által kiváltott immunitást.

Egyelőre nem világos, hogy a lambda-mutáció pontosan milyen pusztításra képes, és veszélyesebb-e a jelenleg domináns delta változatnál, de Kei Sato, a Tokiói Egyetem vezető vezető virológusa úgy fogalmazott, hogy „a lambda potenciális veszélyt jelenthet az emberi társadalomra”.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?