KÜLFÖLD

Lázadás tört ki a karanténhajónak használt luxus tengerjárón

Nő a feszültség azon az olasz karanténhajón, ahol a hatóságok migránsokat szállásoltak el. Az Azzurra fedélzetén felkelésekről és kisebb zavargásokról tudósítottak az olasz lapok.
  • Szerző: Ripost

Az elmúlt hónapokban annyi illegális bevándorló érkezett a tengeren át az olasz partokhoz, hogy a hatóságok egész egyszerűen képtelenek az egyébként is túlzsúfolt befogadó központokban elszállásolni őket. A migránsokra ráadásul a koronavírus-járvány miatt a megérkezésüket követően kéthetes karantén vár. Az olasz kormány ezért úgy döntött, hogy kibérel több tengerjáró hajót, ahol a menedékkérők letölthetik a karantént. Az egyik ezek közül az Azzurra, ahol az elmúlt napokban egyre nagyobb feszültség alakult ki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Migránsok szállnak fel egy karanténhajóra.

Ennek az egyik oka az, hogy a hajó fedélzetén egyre több migráns van, ráadásul többeket úgy szállítottak át Lampedusa szigetéről a tengerjáróra, hogy pozitív lett a koronavírus tesztjük. A növekvő feszültség másik kiváltó oka pedig az, hogy az Azzurra Lampedusatól áthajózott Trapaniig, ahol a tervek szerint vesztegelt volna, a migránsok azonban azt hitték, hogy visszaszállítják őket a tunéziai partokhoz.

Ennek következtében a csoportba verődő migránsok erőszakossá váltak, és kisebb felkelés tört ki a fedélzeten. Az olasz közvélemény egy jelentős része túlzónak tartja, hogy az illegális bevándorlókat tengerjáró hajókon szállásolják el. Egy nemrég előkerült dokumentum szerint ennek a költsége meghaladja a négyezer eurót (kb. 1,4 millió forint) migránsokként.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?