KÜLFÖLD

Legfrissebbek a koronavírusról, ezt mondja Trump

Egyáltalán nem elkerülhetetlen, hogy az új koronavírus-járvány széles körben elterjedjen az Egyesült Államokban, ezért nincs ok pánikra – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szerda este a Fehér Házban tartott sajtóértekezletén. A betegség Romániában is megjelent.
  • Szerző: Ripost

Az amerikai elnök elismerte ugyan annak lehetőségét, hogy a vírus akár jelentős mértékben is elterjedhet az USÁ-ban, de hozzáfűzte rögtön, hogy „semmi sem elkerülhetetlen”. Mint fogalmazott: „a társadalom minden rétegének fel kell készülnie rá”.
Az elnök bizakodónak mondta magát azt illetően, hogy a kormányzat képes kordában tartani a koronavírust. „Nagyon is készen állunk, hogy megtegyünk bármilyen szükséges lépést” – fogalmazott. Majd hozzáfűzte: a kutatók „nagy lendülettel fejlesztik” a vírus elleni oltóanyagot, és ez szerinte „nagyon gyorsan” el is készül majd. A betegséggel szembeni küzdelem példájaként idézte a Baltimore-ban lévő Johns Hopkins Egyetem kórházát, amely az Egyesült Államok egyik legfelkészültebb intézménye a vírusfertőzéses betegségek kezelésére.

EZEKET OLVASTAD MÁR?


A Trump sajtótájékoztatója előtti órákban jelentették be az egészségügyi hatóságok, hogy Kaliforniában újabb megbetegedést diagnosztizáltak. A páciens egyáltalán nem járt külföldön. Vele 15 főre emelkedett a betegséggel kezeltek száma.
Az Egyesült Államokban jelenleg több mint ötven beteget tartanak karanténban, ellenőrizendő, hogy megfertőződtek-e a vírussal. Sokan közülük a Diamond Princess nevű üdülőhajón betegedtek meg, és az amerikai kormányzat charterjárattal szállította haza őket.

Lezárták a határt

Szaúd-Arábia ideiglenesen megtiltotta a beutazást területére a koronavírus-járványra tekintettel, ezáltal az év bármely szakaszában teljesíthető kis zarándoklatra (umra) sem érkezhetnek egy ideig a muszlim hívők. Ez nem csupán a külföldről érkező zarándokokra, de minden más személyre is vonatkozik, aki turista vízummal akart volna az országba jutni.

Romániában is megjelent

Romániában is megjelent a koronavírus: az ország déli részén, egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést. A jelenleg karanténban lévő 20 éves férfi egyelőre tünetmentes. Azért vettek tőle mintát, mert egyike annak a 44 román állampolgárnak aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, akiről kiderült, hogy kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.

Fotó: 123RF

Országszerte 69 embert helyeztek karanténba, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.
Romániában a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat. Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?