KÜLFÖLD

„Lehet, hogy laborból szabadult ki a koronavírus” – nyílt levelet írt 18 vezető virológus

Még mindig nem tudják eldönteni a szakértők, hogy az új típusú koronavírus pontosan honnan származik. A többség szerint állati eredetű, de sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy egy kísérleti laboratóriumból szökött ki.

18 virológus, mikrobiológus és járványügyi szakember nyílt levelet tett közzé a méltán híres Science című tudományos folyóirat internetes kiadásában, melyben kategorikusan kijelentik, hogy „életképes” az elmélet, mely szerint a világjárványért felelős Sars-Cov-2 koronavírus a vuhani Virológiai Intézetből (WIV) szabadult ki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A világ legpatinásabb egyetemein dolgozó szakemberek szerint a tudományos közösségnek egy független és átfogó vizsgálatra van szüksége a világot térdre kényszerítő kórokozó eredetének pontos meghatározására, mivel jelenleg „egyszerűen nincs elég információnk ezzel kapcsolatban.”

A levelet többek között olyan nemzetközi szaktekintélyek írták alá, mint David Relman, a Stanfordi Egyetem mikrobiológusa, Jesse Bloom, a Washingtoni Egyetem virológusa és David A. Relman, a Stanford Egyetem Orvostudományi Karának vezető immunológusa.

Az aláírok szerint a főáramú közgondolkodás szerint közönséges összeesküvés elmélet, hogy a koronavírus egy laboratóriumból szabadult ki, pedig ez a hipotézis egyáltalán nem zárható ki a jelenlegi körülmények között, mivel nem rendelkezünk elegendő mennyiségű információval ezzel kapcsolatban.

„Ha valaki egy tudományos állítást fogalmaz meg, akkor azt nem alapozhatja néhány 'jó' adatra. Fontos, hogy tartózkodjunk a spekulációktól, ha arra nincsen szükség, különösen akkor, ha megpróbáljuk megőrizni a hitelességünket. A járvány eredetének megállapítására további vizsgálatokra van szükség. Jelenleg életképes az elmélet, mely szerint állatról terjedt emberre a betegség, és az is, hogy laborból szökött meg”

– fogalmazott a The Timesnak David A. Relman, aki szerint a COVID-19 kialakulásának ismerete kritikus fontosságú a jövőbeni járványok kockázatának mérséklését célzó globális stratégiák kidolgozásának szempontjából.

A vuhani Virológiai Intézet (WIV). Sokan gondolják, hogy innen szökött meg a Sars-Cov-2 koronavírus

A péntek reggel közzétett levél nagy port kavart a tudományos világban, mivel az teljesen szembemegy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március végén közzétett jelentésével, mely arra az eredményre jutott, hogy „a legkevésbé sem valószínű, hogy a koronavírus egy laborból szökött meg.”

A 120 oldalas jelentést egy 17 kínai és 17 nemzetközi szakértőből, valamint a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) szakembereiből álló csoport állította össze. A tudósok a világ minden tájáról érkeztek: Ausztráliából, Dániából, Németországból, Japánból, Kenyából, Hollandiából, Katarból, Oroszországból, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és Vietnamból.

Mivel a WHO jelentéséből hiányoznak a bizonyító erejű adatok és minták, az Egyesült Államok 13 szövetségesével együtt (köztük Ausztráliával, Nagy Britanniával és Japánnal) közös közleményt adott ki, melyben „részlegesen elfogadhatónak” nevezték a dokumentumot. Peking erre válaszul azt mondta, hogy ők teljes körű hozzáférést biztosítottak a WHO szakembereinek a vuhani piacokhoz és laborokhoz, és egyúttal figyelmeztettek a világjárvány átpolitizálásának veszélyeire.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?