KÜLFÖLD

Lekapcsolták az évszázad pénzhamisító maffiáját

A forgalomban lévő összes hamis euróbankjegy legalább 25 százalékát ők csinálták.
  • Szerző: Ripost

Az uniós fizetőeszköz, az euró története során talán a legjelentősebb pénzhamisító csoportot számoltuk most fel-közölte az Európai Unió rendőri együttműködési szervezete, az Europol.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A nyomozás 2017 októberében egy 50 eurós hamis bankjegy lefoglalásával kezdődött az olaszországi Nápoly közelében fekvő Benevento városában.

Nápolyban, 2018 februárjában már közel 450 ezer hamis 50 és 100 eurós bankjegyet találtak elrejtve, amelynek értéke a 41 millió eurót is meghaladta.

2018 júliusában az 50 eurócentes érmék illegális verdéjét számolták fel Lombardia tartományban, akkor négy gyanúsítottat állítottak elő.

A hamisítók összesen több mint hárommillió darab hamis bankjegyet állítottak elő és terjesztettek, ezek összértéke meghaladja a 233 millió eurót. Az összeg az euró 1999. január 1-i bevezetése óta forgalomban lévő összes hamis euróbankjegy egynegyedének felel meg.

A bűnszervezet feje több mint 20 éve foglalkozott pénzhamisítással, az euró mellett más valutákat is hamisított és terjesztett. A nyomozás feltárta a camorra bűnszervezethez kötődő kapcsolatait is – közölték.

A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint az olasz, a belga és a francia hatóságok vezette akcióban a csoport 44 tagját állították elő. Lefoglaltak 50 lakást, 8 üzlethelyiséget, 2 vidéki gazdaságot, 10 – különféle ágazatokban tevékenykedő – vállalatot, 12 nagyértékű járművet, valamint egy luxus motorcsónakot, ezek mind a bűncselekményekből származtak, összértékük meghaladta a 8 millió eurót. Huszonkét bankszámlát is befagyasztottak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?