KÜLFÖLD

Liberális véleményterror: az Amazon betiltott egy könyvet, mert az kritikus a transzneműséggel

Marco Rubio befolyásos republikánus szenátor szerint „digitális könyvégetés” történt, amitől jobb, ha mindannyian nagyon megijedünk.

A világ egyik legnagyobb, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cége, az Amazon indoklás és előzetes figyelmeztetés nélkül levette a kínálatából Ryan T. Anderson amerikai politikafilozófus legújabb, a transzneműség-mozgalom felemelkedéséről és annak árnyoldaláról szóló, „Amikor Harry átváltozott Sallyvé: Válasz a transzneműek pillanatára” (When Harry Became Sally Responding to the Transgender Moment) című könyvét – írja a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

„Remélem, hogy már megvásároltad a saját példányodat, mert az Amazon épp most távolította el az ”Amikor Harry átváltozott Sallyvé: Válasz a transzneműek pillanatára” című könyvemet a digitális polcairól ... A másik négy könyvem még mindig elérhető (egyelőre)”

– fogalmazott Ryan T. Anderson a közösségi oldalán a tiltásra reagálva.

Ryan T. Anderson tudományos kutatásokon és személyes történeteken alapuló transzneműség-kritikus műve a 14. legnépszerűbb könyv volt az Amazonon, amikor a vállalat felfüggesztette a kereskedését.

A könyv leírása szerinta mű célja, hogy feltárja a nemváltoztatás média által napfényesnek bemutatott oldalát és a nemi szorongás, elégedetlenség éles, gyakran szomorú valósága közötti ellentétet.” A szerző többek között olyan emberek személyes beszámolóit írta meg, akik nemet váltottak, de később megbánták a döntésüket. Emellett Ryan T. Anderson egy külön fejezetet szentelt olyan „jótékony terápiák” bemutatására, melyek „arra összpontosítanak, hogy az emberek elfogadják önmagukat, és összhangban éljenek a testükkel”.

A sors furcsa fintora, hogy az Amazon példátlan döntésének köszönhetően a könyv eladásai kilőttek. Több ezren jelezték a közösségi médiában, hogy kizárólag a mű beszerzése céljából kerestek fel személyesen egy könyvesboltot.

Fontos megjegyezni, hogy jobb és baloldali véleményformálók egyaránt kiálltak Ryan T. Anderson mellett. Marco Rubio floridai republikánus szenátor, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke például azt mondta, hogy „a baloldali politikusok által támogatott amerikai oligarchák digitális könyvégetést hajtanak végre. Az Amazon betiltott egy átgondolt, kutatáson alapuló könyvet egy bonyolult kérdésről. Tegnap megkerestük az Amazont, hogy magyarázatot adjanak. Eddig nem érezték szükségesnek, hogy válaszoljanak.”

A nyíltan balliberális New York Times egyik rovatvezetője, Ross Douthat pedig azt tweetelte: „úgy tűnik, hogy az Amazon néhány középszerű cenzora azzal kísérletezik, hogy mit tudnak megúszni.”

Egy kedden megjelent véleménycikkében egyébként Anderson azt mondta, hogy a könyv eltávolítása előtt sem őt, sem pedig a kiadóját nem kereste fel az Amazon. A politikafilozófus emellett rámutatott arra, hogyha az Amazonnak kifogásai vannak a könyvének tartalmával, akkor jobban teszik, ha példáulAdolf Hitler Mein Kampf című művét is letiltják a weboldalukról – ami jelenleg is beszerezhető a felületen.

A cikkben Anderson azzal zárta a gondolatot, hogy „rövid távon több ezer példányt ad majd el a könyvből az Amazon cenzúrájának köszönhetően, de középtávon súlyos károkat szenvedhetnek az olyan hagyományos amerikai értékek, mint a szólás- és véleményszabadság.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?