KÜLFÖLD

Lincshangulat: franciákat akar gyilkolni a felhergelt iszlamista csőcselék

Ismét a Mohamed prófétáról bemutatott karikatúrák szítják a feszültséget a Pakisztánban.

Pakisztán nagyvárosaiban napok óta erőszakos franciaellenes megmozdulásokat tartanak a radikális iszlamisták, miután Emmanuel Macron egy interjúban kiállt a francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái mellett a szólásszabadság nevében. Egészen pontosan úgy fogalmazott a kormányfő, hogy „nem lát kivetnivalót abban, hogy az újság ismét meg akarja jelentetni a gúnyrajzokat” – írja Guardian.

Az első tüntetésre múlt hét csütörtökön került sor, amikor egy radikális iszlamista párt, a TLP (Tehreek-e-Labbaik Pakistan) által felhergelt tömeg megpróbált betörni a francia nagykövetségre Iszlámábádban, hogy kivégezzék az ott lévő diplomatákat. A vérengzést végül csak a helyszínre vezényelt rendőrök tudták megakadályozni. A csőcselék és a hatóságok összecsapásában legkevesebb 3 egyenruhás az életét vesztette, a sebesültek száma már meghaladta az 500-át. Az események csúcspontján a kormány több órára elérhetetlenné tette a nagy közösségi oldalakat, hogy a fundamentalisták ne tudjanak további tüntetéseket szervezni a felületeken.

Válaszul a kormány terrorszervezetnek minősítette és betiltotta a TLP-t, a titkosszolgálat pedig őrizetbe vette a vezetőjét. Erre a párt aktivistái megtámadtak egy rendőr-kapitányságot, és elhurcoltak, majd megkínoztak egy rendőrtisztet, és megsebesítettek 11 másikat.

Tayyab Rizvi, a TLP szóvivője azt mondta a helyi sajtónak, hogy a szervezet betiltása nem állítja le a csoport tagjait abban, hogy elérjék a francia nagykövet kitoloncolását. „A bíróságon megtámadjuk ezt a tilalmat, és április 20-án Iszlámábádba vonulunk, hogy a kormány hazazavarja a francia nagykövetet és bojkottálja a francia termékeket” – fogalmazott Tayyab Rizvi

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy Franciaország felszólította valamennyi Pakisztánban tartózkodó állampolgárt, hogy haladéktalanul hagyja el az országot az ott tapasztalható franciaellenes tüntetések miatt.

A muszlim világ vezetői és Emmanuel Macron között még tavaly októberben mérgesedett el a viszony, miután a francia elnök erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty brutális meggyilkolása és lefejezése miatt.

Az intézkedéssorozat bejelentése után Recep Tayyip Erdogan török elnök elmebetegnek nevezte a francia kollégáját, majd kijelentette: „a muszlimok helyzete jelenleg olyan Európában, mint amilyen a zsidóké volt a második világháború előtt.” Erdogan végül már arra szólította fel országa lakosságát, hogy egyáltalán ne vásároljanak francia termékeket. A bojkotthoz Algéria, Irán, Irak Kuvait, Katar, Egyiptom, Jordánia, Pakisztán és Szaúd-Arábia is csatlakozott.

Fontos megjegyezni, hogy a TLP most őrizetbe vett elnöke, Allama Khadim Hussain Rizvi tavaly arra szólította fel a pakisztáni kormányt, hogy hirdessen dzsihádot és vesse be az atomfegyvereit Franciaország ellen. A hittudós-politikus szerint szerint a nukleáris csapás az egyetlen megfelelő válasz azok ellen, akik bármilyen formában kritizálják, rágalmazzák, vagy kifigurázzák Mohamed prófétát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?