KÜLFÖLD

Londonban tervezett terrortámadásokat egy muszlim férfi, a bíróságon a nemlétező kutyáját hibáztatta

A ügyben ítéletet hirdető bíró nem találta életszerűnek a férfi érvelését, miszerint ő csak a képzeletbeli kutyájával játszott, amikor merényletekre felszólító videókat készített a brit fővárosban.

Egy londoni bíróság 8 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélet terrorizmus ösztönzésének vádjával egy migrációs hátterű muszlim férfit, aki londoni helyszínek elleni robbantásos merényletekre szólította fel a hasonszőrű barátait egy internetes csevegőprogramon keresztül – írja a BBC.

Az elkövető, a 29 éves Shehroz Iqbal még idén márciusban ellátogatott a London belvárosában található Hayward Galériába, a Királyi Fesztiválterembe és a Waterloo Hídhoz. A helyszíneken körülbelül 1-1 órát töltött és videókat készített magáról, ahogy arab nyelven azt üvölti: „támadás, támadás”. A kész felvételeket végül a WhatsApp nevű ingyenes üzenetküldő alkalmazáson keresztül elküldte egy „sötétségből világosságba” nevű csoportba 22 hasonlóan gondolkodó barátjának.

A napokban nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumokból kiderült, hogy a szóban forgó csevegőprogram-csoport tagjai rendszeresen videókat küldtek egymásnak a magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezet brutális kivégzéseiről. Lényegében lefejezésekről és válogatott kínzásokról szóló felvételekkel szórakoztatták egymást. A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások évfordulóját pedig rendszeresen megünnepelték „boldog 911-et” üzenetekkel.

A sajtóban megjelent hírekből mindösszesen annyi derül ki, hogy idén áprilisban tartóztatták le a szőnyegszövő képesítéssel rendelkező Shehroz Iqbalt, miután a terrorelhárítás valahogyan tudomást szerzett a támadásokra felszólító videókról. (Az Egyesült Királyság egyébként november harmadikán jelentősről súlyosra módosította a terrorfenyegetettségi szintet.)

A kelet-londoni Ilfordból származó elkövető a kihallgatásán és a bírósági tárgyalásain is tagadta az ellene felhozott vádakat. Elmondása szerint súlyos mentális zavarokban szenved, az Iszlám Állam propagandaanyagait – melyek közül többet még a személyes Facebook-oldalán is megosztott – pedig minden esetben kábítószer hatása alatt küldte el a barátainak.

A londoni helyszínek elleni terrortámadásra felszólító videókról azt vallotta, hogy mindösszesen a képzeletbeli német juhászkutyájának tanította meg a támadásra felszólító parancsszavakat. A férfi úgy fogalmazott, hogy évekkel ezelőtt volt neki Rocky nevű kutyája Pakisztánban, aki annyira hiányzik neki, hogy a képe gyakran teljes valójában megjelenik előtte. A videók készítésekor is elméletileg vele játszott...

A ügyben ítéletet hirdető bíró nem találta életszerűnek a férfi érvelését. Már csak azért sem, mert az hithű muszlimok tisztátalan állatnak tekinti a kutyát – még a disznónál is jobban -, melynek a megérintése után hétszer kell kezet mosni, egyszer földet összedörzsölve, hogy eltűnjön a szennye – olvasható az ítélet indoklásában.

Az elkövetőt végül 8 év és 6 hónap szabadságvesztésre ítélték terrorizmus ösztönzésének vádjával. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a férfit korábban számtalanszor elítélték már kisebb-nagyobb vagyon elleni bűncselekmények, kábítószer fogyasztás és terjesztés, valamint a Gants Hill-i zsinagóga tagjainak zaklatása miatt.

És ezeket olvastad már?