Létrehozva: 2020.09.09.

Magyarország felé indulhatnak a kitört migránsok

Többen kitörtek a karantén alá helyezett Moria menekülttáborból, sokuk vélhetően a magyar határ felé indul.

Több migráns kitört a koronavírus-járvány miatt karantén alá helyezett, Leszbosz szigetén található Moria menekülttáborból, ahol tűz ütött ki. Többen közülük a magyar határ felé vehetik útjukat – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Migránsok a Moria menekülttáborban (Manolis LAGOUTARIS / AFP)

Több tűz is kiütött szerdára virradóra a Leszbosz szigetén található migránstáborban Görögországban, helyi sajtójelentések szerint lakókonténerek gyulladtak ki, ami miatt a hatóságok elrendelték a tábor kiürítését.

Az ERT közszolgálati rádió tudósítása szerint időközben már majdnem mindenkit evakuáltak a szinte teljesen lángokban álló táborból. A tűzoltók munkáját hátráltatják az erős széllökések, amelyek tovább szítják a lángokat. A tűz okairól egyelőre ellentmondásosak az értesülések: a tábor egyes lakói azt állítják, hogy a szigetlakók gyújtogattak, míg más információk szerint a migránsok okozták a tüzet, és aztán akadályozták a tűzoltók munkavégzését. A leszboszi tűzoltóságnak kedd este óta egy nagyszabású erdőtűzzel is meg kell birkóznia Moriától mintegy 25 kilométerre északnyugatra. Az eredetileg 2800 fősre tervezett Moria táborban jelenleg mintegy 12 600 migráns él. A létesítményt a múlt héten karantén alá helyezték, miután egyre több migráns megfertőződött a koronavírussal. Az Orvosok Határok Nélkül nevű nem állami szervezet vezetője szerint a Leszbosz szigetén található Mória migránstábor egyes részein 1300 emberre jut egy vízcsap, szappan pedig egyáltalán nincs. A vírus terjedése nagyon súlyos következményekkel járhat. Átlagosan 167 emberre jut egy WC, 240 emberre pedig egy zuhanyzó. De a tábornak van olyan része, ahol 1300 ember használ egy vízcsapot. Florian Westphal, az Orovosok Határok Nélkül nevű NGO egyik vezetője szerint szép, hogy a hatóságok azt állítják, hogy felkészültek a vírus megjelenésére, de a valóságban ez feltehetően nem így van. Az emberek nem tudnak rendszeresen kezet mosni, és a kellő távolságot sem tudják egymástól tartani a túlzsúfoltság miatt.

Bakondi György azt mondta, hogy a menekülttáborban a befogadóképességénél jóval többen tartózkodnak, és a zsúfolt létesítményben a járvány megjelenése miatt a görög hatóság karantént rendelt el. Ez feszültséget okozott, a táborlakók demonstráltak. Több helyen tűz keletkezett, amelyben többen meg is sérültek.

Hangsúlyozta, hogy az események befolyásolják a migrációt a magyar határokon is, mivel a szigetről útnak indulók a balkáni útvonalon keresztül Szerbiába mehetnek, majd a magyar határon próbálhatnak bejutni az Európai Unió területére.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: idén eddig több mint 22 ezer határsértőt fogtak el a magyar határokon, és a tavalyi adatok többszörösére nőtt az embercsempészek száma. A migránsok a közbiztonsági mellett közegészségügyi veszélyt is jelentenek az európai állampolgárokra – fűzte hozzá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Óriási fordulat: mégis együtt folytatja a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Szívszorító: egymást átölelve érte utol a halál a két kistestvért

KÜLFÖLD

Rettenetes baleset, háromgyerekes apuka halt meg a felesége mellett

KÜLFÖLD

Azt hitte, csak csillog a kisfia szeme: megrázó diagnózist közöltek az orvosok

KÜLFÖLD

Riasztó felmérés a németországi muszlimokról