KÜLFÖLD

Majomhimlő: újabb halálos vírus ütötte fel a fejét az Egyesült Államokban

Az amerikai hatóságok minden megtesznek azért, hogy ne okozzon járványt a halálos kimenetelű, vírusos fertőzés.

Az amerikai járványügyi hatóság, a Betegségellenőrző és Megelőző Központ (CDC) 27 tagállamban, több mint 200 embert helyezett megfigyelés alá, mivel esetükben felmerült a gyanúja annak, hogy elkapták a majomhimlő vírust attól a texasi férfitől, akit múlt hét szombaton diagnosztizáltak a fertőző betegséggel – írja a New York Post internetes kiadása.


A szakhatóságok tájékoztatása szerint a texasi Dallasban július 17-én, szombaton regisztráltak egy majomhimlő vírussal fertőzött személyt, aki minden jel szerint egy Nigériai munkaút során kaphatta el a betegséget. A meg nem nevezett férfi július 9-én érkezett haza repülővel, majd négy nappal később maga ment be a kórházba, mert nem érezte jól magát.

A hatósági megfigyelés alá helyezett több száz személy valamilyen formában kapcsolatba került a fertőzött dallasi férfival, többségük egy repülőn utazott vele Afrikából az Egyesült Államokba. Lapértesülések szerint a vizsgált embereket 24 óránként letesztelik majd majomhimlőre 30 napon keresztül.

„Sok emberről van szó. Mindenkit szorosan figyelni fogunk. Nem engedhetjük meg, hogy ez a betegség elterjedjen Amerikába”

- fogalmazott Andrea McCollum, a CDC vezető epidemiológusa, aki azt is hozzátette, hogy mindenkit vizsgálat alá helyeztek, aki „közvetlenül érintkezett” a nulladik pácienssel, azaz a dallasi férfivel.

Majomhimlő vírussal fertőzött emberi sejtek mikroszkopikus nagyításban.

A majomhimlő (Monkeypox – MPV) nevű vírus a levegő útján terjed, és fertőződés esetén 16 nap után jelentkeznek az első tünetek. Ezek közé tartozik a láz, a fejfájás és a bőrkiütés, melyek kis, folyadékkal töltött hólyagokat képezhetnek. A betegséget 1970-ben a Kongói Demokratikus Köztársaságban azonosították először. Azért a majmokhoz kapcsolódik a betegség neve, mert a fertőzött majmok kezelése útján terjedt szét az afrikai kontinensen.

Szakértők szerint a gambiai óriáspatkányok, mókusok és más rágcsálók is forrásai lehetnek a kórokozónak. A fiatalok a veszélyeztetettebb korcsoport, a fertőzöttek 10 százaléka pedig életét veszti a betegségben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az állatok vagy a rágcsálók nem megfelelő mértékben megfőzött húsának fogyasztása potenciális kockázati tényező.

A WHO egy tavalyi jelentése szerint a majomhimlő vírus reprodukciós rátája (R-szám) 2, azaz egy fertőzött személy átlagosan két másik embernek tudja átadni a betegséget. Ez nagyjából megegyezik a Sars-Cov-2 koronavírus vuhani alapváltozatának reprodukciós rátájával.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?