Létrehozva: 2019.06.03.

Májusban újra elárasztották a migránsok Görögországot

"A Görögországba érkezõ migránsok száma szokatlanul magas" - így fogalmazott a görög parti õrség parancsnoka. 2018-hoz és az elmúlt hónapokhoz képest valóban drasztikusan megnõtt a Törökország felõl ékezõ illegális bevándorlók száma, ami a 2015-ös migrációs válsághoz hasonló menekülthullám elõszele lehet.

Bár a bevándorláspárti brüsszeli politikusok és a liberális média szereti hangoztatni, hogy Európában már vége a migrációs válságnak, a legfrissebb statisztikai adatok azt mutatják, hogy nincs okunk hátradőlni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által ismertetett számok egyértelműen azt jelzik, hogy egy olyan menekültválság érheti el ismét a kontinensünket, amilyet 2015-ben láttunk utoljára. A görög parti őrség által is megerősített adatok szerint ugrásszerűen megnőtt a Törökországból Görögországba érkező menekültek száma május 1. és 26. között. A közleményből kiderül, hogy ebben az időszakban 13 606 illegális bevándorló jutott be Görögországba, 4313-an a szárazföldön, 9293-an pedig a tengeren át. Áprilisban ugyanez a szám még csak összesen 3020 volt, 2018 májusában pedig 4734.

Magyarul: Idén májusban háromszor annyi migráns érkezett az Európai Unió területére Törökország felől, mint egy évvel korábban.

Túlzsúfolt menekülttáborok

A menekültek számára kialakított regisztrációs központok (hotspotok) Leszbosz, Számosz, Híosz, Lérosz és Kósz szigetén a hirtelen érkezett tömeg miatt ismét túlzsúfoltak lettek. A különböző emberi jogi szervezetek egyöntetű véleménye szerint az említett szigeteken maximum 9000 ember fér el, ehhez képest a múlt hét végén, már a 15 ezret is meghaladta az ezekben a létesítményekben várakozó migránsok száma. Tehermentesítésük végett az athéni kormány időnként a szárazföldre szállít a táborokból embereket.

A megállapodás már a múlté?

Az Európai Unió 2016 márciusában megállapodást kötött Görögországgal, melynek értelmében Athén minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett a görög szigetekre, és nem kapott menekültstátuszt. Többek között ennek az egyezménynek köszönhető, hogy míg 2015-ben 857 ezer migráns szökött át Törökországból az uniós tagállam Görögországba, addig ez a szám 2018-ra 50 ezerre mérséklődött. A magyar hatóságok ezen jelentés és egyéb titkosszolgálati források alapján is arra számít, hogy a következő hónapokban drámaian megnőhet a balkáni útvonalon érkező migránsok száma, ami egyben azt is jelenti, hogy meg kell erősíteni a Szerbiával közös déli határszakaszunkon lévő határzárat. Erről beszélt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is. 

Megnövekedett migrációs nyomás a déli határon

Ismét ezer honvéd vesz részt Magyarország déli határszakasza védelmében; ezt a Balkánon jelentősen megnövekedett migrációs nyomás és a rendőrség nyári feladatai teszik szükségessé - mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Németh Szilárd közölte: a hazai titkosszolgálatok és külföldi társszolgálataik jelentése szerint "iszonyatosan" megnőtt az illegális migrációs nyomás a Balkánon. A kormány ezért úgy döntött, hogy a honvédség ismét nagyobb létszámmal, teljes képességével vesz részt a határőrizeti feladatokban. Németh Szilárd emlékeztetett: 2015-ben 400 ezer illegális bevándorló "zakatolt át" az országon. A helyzet kezeléséhez a kormány akkor hiába várta Brüsszel segítségét, ezért a magyar emberek megkérdezésével műszaki és jogi határzárat vontak a déli határszakaszra. Megjegyezte azt is, hogy jogi határzár szabályainak megszavazásában a kormány nem számíthatott az ellenzékre, hiszen ők akkor is nyíltan bevándorláspárti politikát folytattak. A 2018-as országgyűlési választásokon és a májusi európai parlamenti voksoláson is világossá tették az emberek, hogy meg kell őrizni a nemzetek Európáját és meg kell védeni keresztény kultúránkat - mutatott rá a politikus, majd hangsúlyozta, hogy ehhez meg kell állítani az Európába áramló bevándorlást. Németh Szilárd elmondta, hogy a nyári időszakban megnő a migrációs nyomás a határon, az illegális bevándorlók ekkor indulnak el a táborokból. Erősen működnek Soros György bevándorlás-szervező álciviljei, az embercsempészek és Brüsszelben még mindig ott vannak a migránsokat tárt karokkal váró a politikusok.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

metropol.hu

Közleményt adtak ki a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

vg.hu

Drága, nem halad és a környezetvédelmi haszna is megkérdőjelezhető – páros lábbal szálltak bele az e-autózásba

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Átszúrta a szívét: iskolája előtt késelte halálra osztálytársa a 15 éves fiút

KÜLFÖLD

„Jobb anyát nem is kívánhattunk volna" - Egy ötcsillagos szállodában holtan találtak rá a kétgyermekes nőre

KÜLFÖLD

Nemváltó terroristáktól félnek Svédországban

KÜLFÖLD

6 éves lett Lajos herceg: mindenki csalódott Katalinék döntése miatt