KÜLFÖLD

Malária elleni szerrel is sikeresen gyógyítottak meg koronavírusos embereket

Franciaországban kísérleteztek a szerrel, meglepően jó eredményeket értek el.
  • Szerző: Ripost

Hidroxiklorokin a neve annak a gyógyszernek, amellyel Didier Raoult professzor immár több, mint egy hónapja koronavírusos betegeket kezel, bevallása szerint sikerrel. Ezt a gyógyszert eredetileg a malária kezelésére fejlesztették ki. A Marseille-i egyetemi kórházban az infektológia és mikrobiológia doktoraként dolgozó szakember hétfő este egy szakmai konferencián beszélt eddig elért eredményeiről. A tizennyolc perces videó az interneten is elérhető.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: 123rf

Didier Raoult azt mondta, eddig 24 személynél próbálták ki a kezelést, és az eredmények biztatóak. A betegeknek a hidroxiklorokint tartalmazó Plaquenil nevű készítményt adták, melyhez a vírusölő Azithromycin nevű antibiotikumot párosították.

Háromnegyedüknél a koronavírus hat nap után eltűnt – mondta a szakember.

A professzor amúgy már a járvány kezdetén beszélt a klorokin alkalmazhatóságáról egy francia televízióban, de megnyilvánulásával a hatóságok nem igazán foglalkoztak. Egyes vélemények szerint az óvatosság oka az volt, hogy a klorokinnak több, meglehetősen komoly mellékhatása is lehet. Például súlyosan károsíthatja a szem ideghártyáját, ami vaksághoz is vezethet.

Nem véletlen, hogy Didier Raoult hétfő esti konferenciáján külön kitért a hidroxiklorokin adagolásának a fontosságára. A Marseille-i eredmények közzétételét követően az egészségügyi miniszter kedden engedélyezte, hogy a professzor által kidolgozott kezelést más kórházban is alkalmazzák.

A kormány szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta: egyelőre nem tekinthető tudományosan bizonyítottnak, hogy Didier Raoult kezelése valóban hatékony, ezért azt más, független orvoscsoportoknak is ki kell próbálniuk – írta az Infostart.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?