Létrehozva: 2018.06.29.

Más anyának adta oda a szülészorvos a gyereket

Egy 85 éves spanyol orvos perével a figyelem középpontjába került a hírhedt spanyol "babalopási botrány". A becslések szerint több tízezer csecsemõt adtak más szülõknek az igaziak helyett az elmúlt évtizedekben Spanyolországban.

A héten Madridban bíróság elé állítanak egy 85 éves orvost, akiről kiderült, hogy elrabolt az anyjától egy csecsemőt 50 éve – tudósít a The Guardian.  Eduardo Vela az első olyan orvos, akit a babacsere- botrányban felelősségre vonnak...

A nevelőanyjától tudta meg, hogy elcserélték

A férfi nőgyógyászként dolgozott egy klinikán. A Madridban született Inés Madrigalt a gyanú szerint ő választotta el biológiai édesanyjától 1969-ben. A gyereket egy 46 éves nőnek adta át.

A baba okiratait is meghamisította, így a papírok szerint a másik nő hozta a világra a gyermeket, így nem volt jogi akadálya annak, hogy ő nevelje fel. A most 49 éves Ines 18 éves korában tudta meg az igazságot. A nevelőanyja árulta el neki a titkot, amikor nagykorú lett. A nő próbált segíteni a nevelt gyermekének felkutatni a vér szerinti szüleit, de sikertelenül.  A nő perelte be az orvost, de nem vár tőle megoldást. Azt nyilatkozta, hogy nem hiszi, hogy a per során megtudnák, hogy kitől választotta el őt az orvos, nem táplál hiú reményeket. Mint mondta, a nevelőanyjára nem haragszik, hálás, hogy gondoskodott róla és felnevelte. Külön kihangsúlyozza, hogy milyen fontos neki az, hogy haláláig próbálta őt segíteni az igazi szülei felkutatásában.

A ma hatályos spanyol törvények szerint 11 év börtönbüntetésre számíthat az orvos. Az őt segítő nővért is előállították. Õ 5 év börtöne számíthatott volna, azonban pár nappal ezelőtt elhunyt.

 

Évtizedekig ment a bababiznisz

Ez az első tárgyalás azért is kiemelt jelentőségű, mert Spanyolországból 60 éven át rengeteg csecsemőt adhattak vagy cserélhettek el.

A becslések szerint a spanyol polgárháború utáni évtizedekben több tízezer – egyes becslések szerint 300 ezer - babát vettek el az anyjától, s adtak oda másnak, akár Spanyolországban, akár külföldön.

Egyes feltételezések szerint az egész spanyol nyelvű Latin-Amerikát behálózta a „bababiznisz”, amit ráadásul a spanyol állam szervezett. Ez egészen Francisco Franco diktátor haláláig, 1975-ig folyhatott Spanyolországban.

Hat éve egy apáca perével robbant ki a botrány

Nem csak Európa szerte, de Dél-Amerikában is lehetnek olyan emberek, akik Spanyolországban születtek. A most reflektorfénybe került Eduardo Vela az első orvos, akit bíróság elé állítanak.  2012-ben egy apácát állítottak bíróság elé ebben a botrányban. Akkor robbant ki nemzetközi szinten az elcserélt gyermekek ügye, addig csak szóbeszéd volt Spanyolországban.

Akkor egy középkorú papnak az apja árulta el a halálos ágyán, hogy pénzért vette őt egy apácától.

A pap a sajtóhoz fordult és kitört a botrány. Az akkor bíróság elé állított apáca elhunyt.

A feltételezések szerint apácák, papok és orvosok együttműködtek ebben az ügyben, ráadásul a kidolgozott terveket az államtól kapták. Ezért kényes az ügy és lassú az igazságszolgáltatás. Kezdetben politikai megrendelésre történt a gyerekek áthelyezése. A diktatúra kezdetén a politikai foglyok gyerekeit adták át olyan családoknak, amelyeknek a politikai meggyőződése elnyerte a rezsim tetszését.  Ez a hálózat azonban hamar kibővült, a kórházakat akkoriban működtető katolikus egyházon keresztül már egyenesen a szülőszobákból vitték el az újszülötteket. 

 „A Franco-diktatúra idején az állam úgy gondolta, hogy ezeknek a gyerekeknek átnevelésre van szükségük, ezért a hatóságok büszkék voltak a cserékre, és évente közöltek statisztikákat arról, hogy hány gyereket ,,menekítettek meg" a szüleiktől "– mondta a Time magazinnak a témáról írt egyik könyv szerzője, Ricard Vinyes, a barcelonai egyetem történésze.

További szörnyű részletek a babalopások módszertanáról és arról, hogy mit tesznek ma az elveszett gyerekek, a szerdai Ripost napilapban!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Édes fotó: így tartja ölében újszülött testvérét Szegedi Fecsó kisfia

magyarnemzet.hu

Ukrajna eltalált két oroszországi olajtárolót + videó

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

mandiner.hu

Már a tengerentúlon is aggódnak a románokért

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók

KÜLFÖLD

"Bármikor bármi megtörténhet!" – Szó szerint leolvadt a bőr egy kislány arcáról

KÜLFÖLD

„Szomorú és nehéz időszak ez” – Barátját ünnepelve halt meg a 7 éves, aranyszívű kisfiú

KÜLFÖLD

Idegen férfi holttestét kapta meg egy gyászoló család a nagyapjuké helyett