Létrehozva: 2020.08.09.

Matteo Salvini fejére pályázik az olasz baloldal

Mintha egy előre megírt forgatkönyv szerint próbálnák meg tönkretenni Matteo Salvinit.

A Salvini elleni jogi eljárás az illegális bevándorlókat szállító Open Arms spanyol hajó kikötésének megtiltása miatt indult.

A szenátus 149 tagja Matteo Salvini mentelmi jogának megőrzése ellen szavazott, 147 mellette. A kormánytöbbség pártjai Salvini ellen voksoltak, köztük a Liga egy évvel ezelőtti szövetségese, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) is.

„Emelt fővel haladok előre. (..) Büszke vagyok arra, hogy megvédtem Olaszországot, ismét ezt tenném, lelkiismeretem tiszta” – írta Salvini, aki belügyminiszterként tiltotta meg a hajó kikötését Lampedusán.

A szavazást megelőző felszólalásában Salvini felidézte az Open Arms Líbia és a Dél-Olaszország közötti útját. Hangsúlyozta, hogy a tavaly nyári kikötőlezárás ellenére a spanyol hajó mindenáron Olaszországban akart kikötni. Ezt bizonyítja, hogy többször elutasította Spanyolország segítségét. „Nem mentésről volt szó, az Open Arms tudatosan megsértette a törvényeket” – hangoztatta Matteo Salvini.Kiemelte, hogy a hajó feltartóztatásával a Liga akkori kormányszövetségese, az Öt Csillag Mozgalom és a miniszterelnök, Giuseppe Conte is egyetértett.

Salvini kijelentette: a kormánytöbbség a bíróság elé állítással, politikai perekkel akarja őt és a jobboldalt gyengíteni.„Nem félünk tőletek. Az egyetlen bíróság, amely ítéletet mondhat felettem, az az olasz nép, a választók” – mondta Matteo Salvini.

Megjegyezte, hogy tavaly júliushoz képest hatszor több migráns érkezett, és az év eleje óta Olaszországba érkező több mint 12 ezer bevándorló több mint fele tunéziai és bangladesi, vagyis gazdasági bevándorló.

„A kikötők lezárásával csökkentettük a tengerbe fulladók számát. A nyitott kikötők politikáját folytatók kezéhez a tengeren meghaló emberek vére tapad” – jelentette ki. „Mi úgy gondoljuk, hogy legfőbb kötelességünk az olaszok védelme, a számukra biztosított otthon, munka és nyugdíj, miközben a kormány ugyanezt a migránsoknak adja” – mondta Matteo Salvini.

Az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet hajójának érkezése, fedélzetén 164 migránssal, egybeesett a tavaly nyári kormányválsággal. Az Open Arms kikötését – 19 nap után – a szicíliai Agrigento ügyésze engedélyezte augusztus 20-án, miközben Giuseppe Conte miniszterelnök benyújtotta lemondását, és ezzel megszűnt az Öt Csillag Mozgalom és a Liga kormánya.

A mentelmi jog megvonása nem jelenti Matteo Salvini automatikus bíróság elé állítását, erről majd az illetékes vizsgálóbíró dönt az ügyészségi munka alapján. Salvini korábban kijelentette, nem egyedül jár majd a bíróságra, viszi magával Giuseppe Contét is, mivel a hajók feltartóztatása a kormány közös döntése volt.

Az olasz baloldal bevett fegyvere, hogy a veszélyesnek tartott politikai ellenfeleiket bírósági eljárásokkal próbálják lehetetlenné tenni, azaz politikai viták helyett a többségében baloldali, liberális bíróságokat használják fel a leszámolásra. Ez a fegyver azonban akár fordítva is elsülhet, a rendkívül népszerű Salvini szavazótáborát gyarapíthatja az ellene indított alattomos hajsza.

Matteo Salvini, a Liga vezetője három hete nyilvánosságra hozta azt az sms-üzenetet, amelyben a brüsszeli EU-csúcson résztvevő Orbán Viktor leszögezte, hogy Magyarország szilárdan Olaszország oldalán áll. Salvini úgy reagált, „Orbán Olaszország mellett áll, miközben a római kormányfő, Conte és a baloldali Demokrata Párt európai barátai Olaszországot támadják”.

Adolfo Urso, az Olasz Testvérek (FdI) politikusa, az Olaszország-Magyarország parlamenti baráti társaság elnöke azt hangoztatta, hogy Orbán Viktor és a visegrádi négyek Olaszország legjobb szövetségesei.

Most fedezi fel mindenki, hogy Orbán és a visegrádi országok Olaszország legjobb szövetségese.

Carlo Fidanza, az Olasz Testvérek európai parlamenti delegációvezetője Twitter-bejegyzésben kijelentette: „Pánik a baloldalon, Orbán Viktor Olaszország oldalára állt, most hogyan fogják továbbra is főgonoszként jellemezni? Nevetségesek”.

Az olasz kormányhoz közeli Il Fatto Quotidiano és más újságok „váratlan gólpassznak” nevezték Orbán Viktor kijelentéseit.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gulyás Gergely a hídpénzbotrányról: A szálak a Városházára vezetnek

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

magyarnemzet.hu

Mosolygott a Liverpool első számú edzőjelöltje, ma először szólalt meg + videó

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 26.: pénteken a Bika megkapja a válaszokat, a Halak vonzza az embereket

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Szörnyű: Rejtélyes körülmények között eltűnt a milliárdos házaspár 16 éves lánya

KÜLFÖLD

Zelenszkij elleni merényletre készült egy lengyel férfi

KÜLFÖLD

Orbán Viktor után a lengyel elnököt fogadta magánrezidenciáján Donald Trump

KÜLFÖLD

Borzasztó tragédia: a 10 éves kisfiú arra ébredt, hogy az apja megölte az összes családtagját