KÜLFÖLD

Mecsetté alakítanának egy katolikus katedrálist Spanyolországban

Sok muzulmán szerint a katolikus imahelyként működő córdobai katedrálist a muszlimok rendelkezésére kéne bocsájtani, mert a keresztényeknek semmi keresnivalója ott.

Az Egyesült Arab Emirátusok Sardzsa nevű emírségének emírje, Sultan bin Muhammad Al-Qasimi internetes kezdeményezést indított annak érdekében, hogy a spanyol kormány alakítsa mecsetté a córdobai katedrálist - írja a spanyol El Mundo internetes kiadása.

Al-Qasimi egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy a córdobai katedrálist iszlám imahellyé kellene átalakítani. A 81 éves emír azzal indokolta az ötletét, hogy a keresztények nem érdemlik meg az épületet, illetve az isztambuli Hagia Sophia mecsetté történő átalakítása után megnyílt az út azelőtt, hogy a vitatott hovatartozású kegyhelyekről elkezdődjön a társadalmi párbeszéd világszerte.

„Azt követeljük, hogy córdobai katedrális legyen újra az iszlám vallásúaké. Ezt már kértem egy alkalommal az illetékesektől, amire a córdobai önkormányzat azt választ adta, hogy az épület a katolikus egyház tulajdonát képezi. Erre csak annyit tudtam mondani, hogy ők nem érdemlik meg, mert ez egy muszlimok tulajdonában lévő épület” – fogalmazott az emír.

A córdobai katedrális (Mezquita-Catedral de Córdoba) helyén egyébként eredetileg egy vizigót templom állt, ami a VIII. században épült, Lérins-i Szent Vincentnek szentelve. Később, a szentélyt megosztották a keresztények és a muszlimok között, amikor a vizigót királyság áttért az iszlám hitre, majd az arab hódítások következtében átalakították mecsetté. Az Ibériai-félsziget muszlim megszállás alóli felszabadítása, azaz a rekonviszta után, 1236-tól azonban újra a katolikusoké lett a gótikus épület.

A katedrális az UNESCO Világörökségének része, jelenleg a katolikus egyház tulajdona. Az elmúlt években a helyi baloldali politikusok és a muszlimok is követelték, hogy a keresztények adják vissza a iszlám hitűeknek az épületet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?