KÜLFÖLD

Médiatörténeti pillanat: a norvég köztévében megünneplik a ramadán végét!

Nem lennénk meglepve, ha a jövőben több nyugat-európai műsorszolgáltató is követné a norvég köztévé forradalmi újítását.

A tisztán adófizetők pénzéből működő Norsk Rikskringkasting (NRK) norvég közszolgálati média azzal büszkélkedett egy napokban kiadott nyilatkozatában, hogy ők lesznek első európai televíziós társáság, ami külön műsort szentel a ramadán végét, azaz a böjt megtörését jelentő Eid megünneplésre.

„Nagyon várom már ezt az adást! Mindenkit szeretnék a tévék képernyői elé hívni, hogy egy gyönyörű zenés szórakoztató műsor keretein belül együtt ünnepeljük meg a ramadán végét. A koronavírus-járvány miatt kissé más lesz majd ez a nap a muszlim híveknek, mint szokott de reméljük, ez a program hozzájárul majd ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Mindenkit szeretettel várunk!” – fogalmazott az adással kapcsolatban Rima Iraki, az NRK műsorvezetője.


A tervek szerint az ünnepi műsorban több muszlim vallású norvég tévés személyiség szót kap majd. Többek között Iman Meskini színész, Yousef Hadaoui komikus és Jamilla El Haddaoui blogger is.

Bármennyire is szerették volna, az NRK ünnepi műsora nem aratott osztatlan sikert Norvégiában. A HRS című konzervatív hírportálon például egy kritikus hangvételű publicisztika jelent meg arról, hogy a muszlim vallási ünnep ilyen típusú médiamegjelenése egy „hatalmas lépés Norvégia iszlamizációja felé.”

„Ha egy vallási ideológia, ami 1400 éven keresztül rombolta a világot, normalizálódik és külön műsort kap egy köztévében Európa szívében, akkor teljesen jogosan kezdenek el aggódni az emberek. Ez a televíziós program egyértelműen a norvég kormány műve, amivel a jövőben is biztosítani szeretné a parlamenti többségét. Ez nem más, mint egy zseniális szavazat maximalizálási trükk, amit a vallás- és szólásszabadság álruhájába öltöztettek” – olvasható a portálon megjelent véleménycikkben, amit Hege Storhaug jobboldali újságíró jegyez.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?