KÜLFÖLD

Még a denevérek is tartják a távolságot, ha megbetegednek

Legújabb kutatások szerint a denevérek saját önszántukból vonulnak el társaiktól.
  • Szerző: Ripost

Ha betegség támadja meg a vámpír denevérek egyik példányát, akkor önként elszigetelődik vagy a társai kényszerítik rá, ezáltal lassítva a betegség terjedését egy új tanulmány szerint.

Erre a viselkedésre a tudósok még laboratóriumi vizsgálatok során jöttek rá, de most a vadonban is sikerült dokumentálni. Hogy megbizonyosodjanak az emlősök reakciójáról, az amerikai kutatók 31 nőstény felnőtt denevért fogtak el és a csoport felét endotoxinokkal oltották be, amik stimulálják az immunválaszukat. Míg a másik felük sóoldatott kapott.

Képünk illusztráció.
Fotó: Pixabay

Az elkövetkező három napban a kutatók közelségérzékelőket ragasztottak a denevérekre, visszaengedték őket természetes közegükbe és nyomon követték a bekövetkezett változásokat. A „beteg” denevérek a következő órákban átrendeződtek és kevesebb időt töltöttek társaikkal. Átlagosan néggyel kevesebb társsal érintkeztek, mint az egészségesek – írja az Independent.

„Az érzékelők csodálatos új információkat szolgáltattak arról, hogy a vámpír denevérek társas viselkedése hogyan változik óráról-órára, sőt percről-percre nappal és éjszaka folyamán, még akkor is, ha egy üreges fa sötétségében vannak elrejtve” – nyilatkozta a tanulmányt vezető professzora, Simon Ripperger az Ohio Állam Egyetemről.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?