KÜLFÖLD

Még mindig itt vagyunk! - üzentek a terroristák

Belgiumban okozott pánikot a terroristák legújabb videója: újra vérbe borítanának egy európai várost...
  • Szerző: KF

Hátborzongató videót tett közzé az Iszlám Állam: egy terroristájuk Belgiumban, az antwerpeni főpályaudvar közelében sétál, miközben azt mondja:

Még mindig itt vagyunk! És hamarosan támadunk!

 

Az épületben korábban már letartóztattak két terroristát – akik három bőröndnyi robbanószerrel akartak épp merényletet végrehajtani.

A felvételen ugyanaz a zene hallható, amely az isztambuli Reina klubban történő mészárlásra figyelmeztető videóban szólt. Az a merénylet 39 halálos áldozatot követelt.

Az Iszlám Állam rendszerint előbb videót küld, majd egy-egy terrorista lecsap a megnevezett célpontra. Így az antwerpeni kisfilm is komoly aggodalomra ad okot. Belgium már régóta szerepel a terrorszervezet listáján, a tavaly márciusi brüsszeli robbanássorozat után azonban meghúzták magukat. Akkor a hatóságok rendszeresen razziáztak – most azonban lazult a szorításuk. Nem kizárt, hogy a dzsihádisták megpróbálják kihasználni ezt...

A mostani videót a terrorelhárítók internetes osztaga szúrta ki: ez a csoport naponta ezer, terroristagyanús személy vagy szervezet internetes kommunikációját vizsgálja. Õk korábban is jelezték, hogy az Iszlám Állam újra mozgolódik nyugaton. Egy itteni merénylet ugyanis sokkal több új tagot vonz, mint tíz iraki robbantás…

Bár felmerült, hogy a videó hamis, a szakértők szerint a fenyegetés valóban az Iszlám Államtól érkezett, és komolyan kell venni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?