KÜLFÖLD

Megdöbbentő küzdelem a túlélésért: 42 nap alatt háromszor állt meg a szíve a koronavírusos betegnek

Sosem adta fel a harcot!
  • Szerző: Ripost

Amikor a brit Charlie Coulton 42 nap után visszanyerte az eszméletét az intenzív osztályon, azon tűnődött, vajon egy sci-fi filmben ébredt-e fel: orvosok és nővérkék teljes védőruhában, maszkban, kesztyűben rohangáltak fel-alá körülötte, míg ő a nyugtatóktól és fájdalomcsillapítóktól bódultan nézett körbe, nehezen kapva levegőt.

Képünk illusztráció (Fotó: AFP)

„Csövek voltak az orromban, a torkomban és monitorok pittyegtek. Nem tudtam, álmodom vagy ez a valóság” – mondta Charlie, a Plymouth-i nyugdíjas pék.

A 65 éves férfi még márciusban hívott mentőt magához folyamatos köhögés, magas hőmérséklet és légzési problémák miatt. Először a Derriford Kórház Covid-19 osztályára került, majd három nap múlva áthelyezték az intenzívre. Charlie szervezete 42 napig küzdött a koronavírussal, de nem adta fel a harcot, habár az idő felét lélegeztetőgépen töltötte, s háromszor megállt a szíve is.

„Többször majdnem meghaltam, de erről nincs semmilyen emlékem” – mondja a férfi a Daily Mailnek.

A betegség megszűnése után levették a lélegeztetőgépről, de még mindig nehézkes volt számára a légzés, és folyamatosan nyálkát köhögött fel. Charlie olyan gyenge volt, hogy még az ágyból sem tudott kimászni. Az orvosok figyelmeztették, hogy a gyógyulás akár 18 hónapot is igénybe vehet, bár rehabilitációs terápiával hamarosan már szó szerint lábra állhat.

„Leginkább a tüdőm aggasztott, mivel azt mondták, hogy súlyosan megsérült és tele van nyálkával. Megdöbbentem, amikor láttam a CT-eredményt: sok fehér terület volt, ami azt jelentette, hogy a tüdőm valóban megsérült a betegség következtében” – mondta Charlie, akinek egy speciális légzésfizioterapeuta segít a kezelésben, hogy a gyógyulás teljes legyen, habár hosszú út áll még előtte.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?