KÜLFÖLD

Megjelent a gyermekbénulást okozó vírus a szomszédos országban, egy csecsemő kórházba került

2015 óta először azonosítottak poliovírus okozta gyermekbénulást Ukrajnában. A WHO vizsgálódik.

Poliovírus okozta végtagbénulás miatt került kórházba egy másfél éves csecsemő az észak-ukrajnai Rivne megyében, a fehérorosz határ közelében. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a gyermek szülei vallási meggyőződésük miatt tagadták meg korábban a járványos gyermekbénulás elleni védőoltást – írja az ukrán sajtóra hivatkozva az Euronews angol nyelvű kiadása.

A most regisztrált megbetegedést a poliovírus 2-es típusú (Sabin 2) oltástörzse okozta, amely leggyakrabban a háborús övezetekben és olyan országokban szokott felbukkanni, ahol az egészségügyi ellátórendszer minősége silány.

Az ukrán kormány egy járványügyi szakértői csoportot küldött a beteg gyermek szülővárosába, ahol azt fogják vizsgálni, más is megfertőződhetett-e a bénulással járó betegséggel. Erre sajnos egyébként minden esély megvan, Ukrajnában ugyanis mindösszesen az 53 százaléka van beoltva gyermekbénulás ellen az egy évnél fiatalabb korosztálynak, ami messze a legrosszabb arány egész Európában. A helyi hatóságok mellett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is vizsgálja, hogy a fertőzésnek van-e terjedési láncolata a térségben.

A járványos gyermekbénulás elleni vakcinát leggyakrabban szájon át szedhető cseppek formájában gyártják. (Forrás: UNICEF)

Keleti szomszédunknál egyébként 2015-ben ütötte fel a fejét legutóbb a járványos gyermekbénulás. Akkor Délnyugat-Ukrajnában két gyermeket diagnosztizáltak poliovírussal.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint 1988 óta több mint 99 százalékkal csökkent a gyermekbénulásos esetek száma globálisan. Európát pedig 2002-ben nyilvánította hivatalosan is „poliovírus-mentes övezetté” az ENSZ égisze alatt működő ügynökség.

Magyarországon 1961–91 között 47 igazolt poliovírusos esetet regisztráltak, és 1992 óta kötelező ellene a vakcina.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókusztekercs: ezentúl csak így készítem!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?