KÜLFÖLD

Meglepő fordulat: Magyarország egy szinten áll Svájccal

A kontinens legkedveltebb úti célja lehet Magyarország! Látnivalói és biztonságossága miatt már a brit külügyminisztérium is hazánkat és Svájcot ajánlja elsősorban az utazóknak.
  • Szerző: KF

Az Iszlám Állam terrortámadásai alaposan átrajzolták az európai turistatérképeket: a korábbi kedvelt célországok szinte mind elszenvedtek már egy-egy véres támadást, és a fenyegetések szerint a terroristák további akciókra készülnek, főleg turisták által látogatott helyeken. Emiatt azonban az utazgatni szeretők új úti célokat keresnek – és Magyarország népszerűsége hatalmasat ugrott!

 

A spanyol terrorsorozatban 15 ember vesztette életét, köztük sok turista. Törökország, Franciaország vagy éppen az Egyesült Királyság már többször is áldozatul esett az Iszlám Állam támadásainak. Olaszország ugyan eddig megúszta, de a terrorszervezet legfrissebb fenyegető videóin római vérfürdőket ígértek a dzsihádisták, míg a Görögországban állomásozó migránsok közé több tucat terrorista keveredhetett. Magyarország azonban biztonságos.

Miért éppen Magyarország?

A brit külügyminisztérium a napokban tízes listát állított össze azokról az országokról, amelyek bővelkednek a látnivalókban, és nem kell terrortámadástól tartaniuk. Ezen a listán Magyarország is szerepel, a 9. helyen. Az ajánlóra öt európai ország került fel, de ezek közül három – Izland, Málta és Írország – szigetország, ahova sokkal nehezebben szivárognak be a terroristák a szigorú ellenőrzések miatt. A szárazföldi Európát csak Svájc és Magyarország képviseli.

 

Magyarország turizmusa évről évre jobb eredményeket ér el, egyre nagyobb hangsúlyt és figyelmet kapnak a magyar látnivalók. Szomszédjaink után sorra fedezik fel hazánk szépségeit a távolabbi országok lakói is, egyre nagyobb számban látogatnak el Budapestre vagy éppen vidékre a külföldi turisták. A brit külügyminisztérium statisztikája szerint csak az Egyesült Királyságból évente 700 ezer turista keresi fel Magyarországot, és azt ajánlják, hogy még többen válasszanak magyar úti célt.

A minisztérium közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország bővelkedik az épített és természetes szépségekben, történelmi látnivalókban – és ebben nagyon is igazuk van! Kastélyok, múzeumok, templomok, termálfürdők, túraútvonalak és egyéb érdekességek mind megtalálhatóak hazánkban. Bár a nyári időszakban a turisták többsége tengerparti üdülőhelyet keres, aminek Magyarország híján van – akárcsak a 2. helyet elérő Svájc –, a Balaton, a Velencei- vagy a Tisza-tó, de a folyóink is pótolni tudják a sós vizeket, ahogy ezt egyre több külföldi is felfedezte.

 

A biztonság mindenek felett

Azt azonban a brit külügy is hangsúlyozza, hogy a terroristák nem válogatnak az eszközökben és célpontokban, így a világ egyetlen táján sem lehet kizárni egy terrortámadás lehetőségét. Magyarországon azonban alacsony a terrorfenyegetettség szintje, és nem alakultak ki terrorista sejtek az országban. Az Iszlám Állam szeret olyan helyen lecsapni, ahol sok külföldi turista fordul meg, de egy gázolásos merényletet csak nagyon nehezen hajthatnának végre a terroristák a Várban – és nem csak azért, mert a legtöbb utcába nem lehet autóval behajtani.

Az eddigi európai terrortámadások mögött ugyanis vagy olyan merénylők álltak, akik a migránsok közé keveredve szivárogtak be a célországokba, vagy soha nem jártak Szíriában, de interneten keresztül, egy belföldi szélsőséges iszlamista csoport körében radikalizálódtak. A 2011-es népszámlálás idején Magyarországon összesen 5580 személy vallotta magát muszlim vallásúnak, akik a lakosság 0,06 százalékát teszik ki – radikális csoport a hatóságok tudomása szerint azóta sem alakult ki. A migránsválság hatására pedig 2015 nyarától kezdve a kormány fokozatosan lezárta a déli határszakaszt, és bár az azt megelőző hónapokban rövid ideig állomásoztak olyan személyek Budapesten, akik később részt vettek a párizsi terrortámadásban is, azóta csak elenyésző számban jutottak be illegális határátlépők az országba anélkül, hogy a hatóságok észrevették volna őket. Ezzel pedig Magyarország kiküszöbölte a veszélyt, így nem csak turisztikailag vonzó és sokszínű, hanem biztonságos is.

 

Az Iszlám Állam meg akarja hódítani Spanyolországot és Portugáliát

Az Iszlám Állam a barcelonai terrortámadás után sem állt le: videóban tudatta a világgal, hogy még mindig maradtak harcosai a katalán fővárosban, de Spanyolország is hemzseg a híveitől. A terrorszervezet fenyegetése szerint arra készül, hogy visszaszerezze, ami az övé: az Ibéria-félsziget déli része évszázadokon keresztül muszlim terület volt, az Iszlám Állam pedig most szeretné kiűzni a „keresztes hódítókat”. Ehhez pedig kezdetképp a népszerű tengerpartokat akarja vérbe borítani: Gibraltártól kezdve Andalúzián át egészen Barcelonáig bármelyik strandon megjelenhetnek a fegyvereseik, akiknek a kegyetlensége nem ismer határokat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?