KÜLFÖLD

Megölték az Iszlám Állam vezetőjét, francia katonák végeztek vele

A világ egyik legkeresettebb terroristáját sikerült eltenni láb alól.

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren jelentette be, hogy francia csapatoknak sikerült likvidálnia a magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezet észak-afrikai vezetőjét, Adnán Abu Valíd aszSzahravit.

„Ez egy újabb jelentős siker a terrorista csoportok elleni harcunkban a Száhel-övezetben”

- fogalmazott a közösségi oldalán Macron, aki nem közölt részleteket a katonai akcióról.

Al-Sahrawi 2015-ben esküdött fel az Iszlám Államnak, és az általa vezetett terroristasejt több támadást hajtott végre helyi és nyugati csapatok ellen a Száhel-övezetben. Többek között a nevéhez kötnek egy 2017-es rajtaütéses támadást, mely során négy amerikai katona és egy nigériai állampolgár vesztette életét a nigériai Tongo faluban. A merényletet követően Washington 5 millió dolláros (1,5 milliárd forint) vérdíjat tűzött ki a parancsnok fejére.

2020 augusztusában Al-Sahrawi személyesen rendelte el hat francia humanitárius dolgozó és nigériai sofőrjük megölését. A most likvidált terroristavezér 2018-ban került fel az ENSZ terrorista listájára az al-Kaidával való kapcsolatai miatt.

Adnán Abu Valíd asz–Szahravi, az az Iszlám Állam Nagy-Szahara (ISGS) terrorszervezet vezetője egy korábbi propagandavideóban.

A terrorizmus elleni harcra hivatkozva Franciaország még 2013-ban döntött úgy, hogy szárazföldi csapatokat vet be a Mali északi részén terjeszkedő dzsihádista szervezetek ellen. A Barkhane névre keresztelt hadművelet először csak egy pár hetes beavatkozásnak indult, de a francia katonák azóta is ott vannak, ezért sokan csak „Franciaország Afganisztánjaként” hivatkoznak az intervencióra.

A francia kormány jelenleg 5100 katonát állomásoztat Maliban és a környező országokban, de a csapatlétszámot 2022 elejéig legalább a felére szeretnék csökkenteni.

Érdekesség, hogy Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pár napja a francia katonák teljes kivonásával fenyegette meg Mali vezetését arra az esetre, ha az szerződést kötne a zsoldoskatonákat foglalkoztató Wagner orosz biztonsági céggel.

Franciaország 5 ezer katonát állomásoztat Maliban, a teljes Száhel-övezetben pedig összesen mintegy 15 ezer ENSZ-békefenntartó tartózkodik.

A terrorizmus elleni harc Maliban 49 francia katona életébe került 2013 óta.

A francia csapatok a Mali északi területeit rettegésben tartó dzsihádista terrorszervezetekkel, az al-Káidával, az Iszlám Állammal állnak szemben, akik felé demonstrálják, hogy fegyverrel nem győzhetnek. A történetnek azonban csak akkor lesz vége, ha a hadsereg és a kormány megegyeznek arról, hogy a mostani, átmeneti időszak végeztével a hadsereg átadja a hatalmat a civil kormányzatnak.

Az egykori francia gyarmaton a katonaság tavaly augusztusban ragadta magához a hatalmat Boubacar Keïta elnök lemondása és a parlament feloszlatása után, a dzsihádista terrorszervezetek pedig még inkább megerősödtek.

A francia alakulatok mali intervenciójának, az Opération Serval-nak a megindítása a po-litikusok és szakértők1 egyöntetű vélekedése szerint létfontosságú lépés volt annak érde-kében, hogy megakadályozzák a nyugat-afrikai ország szétesését és a radikális iszlamista csoportok további rohamos erősödését.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?