KÜLFÖLD

Migránsközpont lett Temesvár, a határmenti város segítséget kért

Két hét alatt több mint ezer illegális migránst helyezett hatósági karanténba a temesvári polgármesteri hivatal.
  • Szerző: Ripost

Temesváron a migránsok egyre többen vannak, és a helyzet olyannyira elfajult, hogy kormányzati segítséget kért a polgármester. A határmenti város nem tud már megbírkózni sem a szociális, sem az egészségügyi problémával, sem a biztonsági kockázattal, amit a migránsok okoznak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Hajléktalanokként tengődnek a pályaudvaron, vagy a környéken lévő elhagyott épületekbe költöznek be. Nem nehéz kitalálni, hogy a munkanélküli, kontrollálatlan tömeg micsoda biztonsági kockázatot jelent„- mondta Dominic Fritz, Temesvár polgármestere.

Lucian Bode, román belügyminiszter is elismerte, hogy Temesváron a migránsok nem azért térnek állandóan vissza a városba, mert ott akarnak maradni. Embercsempész-hálózatok hozzák és viszik őket, innen gyűjtik be őket, mert itt van egy tábor és az a cél, hogy innen Magyarországon keresztül nyugatra vigyék őket. A miniszter szerint ezeknek a bandáknak a felszámolása jelentene megoldást.

Problémát okoz az is, hogy a hatályos törvények szerint járványhelyzetben a városnak kell gondoskodniuk a Szerbiából érkező migránsok karanténba helyezéséről.

A Ziarul Bursa beszámolt arról, hogy Temesvár polgármesteri hivatala két hét alatt több mint ezer illegális bevándorlót helyezett hatósági karanténba. A migránsokat egy líceum épületében szállásolják el, amíg elvégzik a szükséges járványügyi teszteket, majd átveszi őket a bevándorlási hivatal. Kiderült: a városháza napi egy meleg ételt biztosít a migránsoknak (16 lej, 1200 forint értékben) , a többi étkezést civil szervezetek biztosítják nekik. A legtöbb migráns menedékkérő jogért folyamodik, de nyugatra akarnak menni.

„Németországba vagy Belgiumba mennék Magyarországon keresztül” – mondta az Opina Timisoarei-nak egy afgán férfi, aki testvérével együtt két hónapja vár Temesváron a megfelelő pillanatra.

Temesvár migráns

Temesváron elfogott migránsok-román határrendőrség felvétele

A legtöbbjüknek ugyanez a célja. A vasútállomás környékén élnek hajléktalanként vagy elfoglalnak üresen álló házakat a városban, amíg el nem jön a megfelelő pillanat Sokan közülük rendre visszatérnek a sikertelen próbálkozások után. Romániában több befogadó központ van a Fekete-tenger mellett, de azok üresek. Egyértelmű, hogy menedékjogért sem azért folyamodnak, mert ott akarnak maradni. Amíg a hatóságok az elbírásláson dolgoznak, ők már tovább állnak. A német rendőrség még 2018-ban „hot-spot„-nak nevezte Temesvárt. A városban helyezik el a járművekben az embereket, akiket Magyarországon keresztül szállítanak tovább Közép-Európába-figyelmeztették a magyar hatóságokat a németek.

Miért éppen Temesvár?

A szerb-román-magyar határhoz ez a város van a legközelebb és kialakítottak itt egy befogadóközpontot is. Ugyanakkor az sem utolsó szempont, hogy a szerb-magyar határon van határzár, azonban Románia felől nincs kerítés, könnyebb átjutni Magyarországra, így a balkáni migrációs útvonal egyik központja lett. Mindezek mellett az embercsempész hálózatok itt gyűjtik őket össze,a jó földrajzi helyen fekvő város elosztópont lett.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?