KÜLFÖLD

Mindenét elvesztette: porrá égett a tűzoltó háza, míg mások otthonaiért harcolt

A tűzoltó a kollégájától kapott üzenetből tudta meg, hogy mindene odalett.
  • Szerző: Ripost

Darrell Sales 11 éve dolgozik tűzoltóként, és már az édesapja is tűzoltó volt. Számtalan tűzesettel találkozott már, megszámlálhatatlan otthont mentett meg. Most azonban a saját otthona lett a lángok martaléka.

„Rengeteg házat láttam már leégni, de most egy teljesen új megközelítést kaptam, hogy a miénk is odalett” – mesélte a CNN-nek a San José-i tűzoltó.

Képünk illusztráció

Augusztus 19-én Sales éppen egy étteremben vacsorázott, amikor üzenetet kapott a szomszédtól: azt írta, a bozóttűz megközelítette a házukat. A következő órákban 32 ezer hektárnyi terület égett San Mateo és Santa Cruz térségében. A bozóttüzek gyorsan terjedtek.

Sales a párjával, Chelsea-vel hazarohant, magukhoz vették két kutyájukat, pár dolgot összepakoltak, és elhagyták a házat – de mintha csak pár napra elmennének otthonról. Másnap reggel a ház még állt, de következő éjszaka a kollégái értesítették Darrellt: nem tudták megfékezni a bozóttüzeket.

„Úgy csináltunk, mintha csak pár napra mennénk el. Meglocsoltuk a virágokat, és bár nem emlékszem mindenre pontosan, de abban biztos vagyok, hogy összehajtogattam a ruhákat és a szárítóról eltettem az edényeket. Nem azon járt az agyam, hogy megragadjak mindent, ami csak fontos lehet nekünk” – emlékezett vissza.

Bár mindenük odalett – az emlékek, a felbecsülhetetlen családi ereklyék -, Darrell még így is szerencsésnek érzi magát. Mint mondta, rengeteg olyan esetet látott, ahol a szerettüket, vagy a házi kedvencüket vesztették el az emberek. Ehhez képest ők „csak” a házukat.

A helyi közösség ruhákkal, pénzzel segített nekik, és adománygyűjtésbe fogtak az interneten: rövid idő alatt már 93 ezer dollárt (27 millió forint) dobtak össze.

És ezeket olvastad már?