KÜLFÖLD

Mindenki a spanyol posta antirasszista kampányán nevet, ez bizony félresikerült

A spanyolok többsége szerint az egész kezdeményezés halva született.

Az állami tulajdonban lévő spanyol postaszolgálat (Correos) bevezetett egy emberi bőrszínek árnyalataiban pompázó, négy darabból álló bélyegsorozatot, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a „sokszínűség, a befogadás és az egyenlő jogok” fontosságára - írja a Público spanyol hírportál.

Az antirasszista kezdeményezést jobbító szándékkal indították útjára, csakhogy a bélyegek közül éppen a fehér lett a legdrágább, a fekete pedig a legolcsóbb, ami finoman szólva érdekes, de nyugodtan nevezhetjük kontraproduktívnak is.

A spanyol posta a rendőri túlkapás következtében elhunyt amerikai George Floyd halálának egyéves évfordulóján, azaz kedden mutatta be az „Egyenlőség Bélyegei” névre keresztelt sorozatot. A bélyegek színei a kaukázusi ember bőrszínétől az ébenfeketéig terjednek, az áruk pedig árnyalatok függvényében változnak: A fekete bélyeget 70 eurócentért, míg a legfehérebbet 1,6 euróért lehet megvásárolni.

„A bélyegek célja, hogy felhívják a figyelmet a faji egyenlőtlenségre és megvédjék a sokféleséget, a befogadást és az egyenlő jogokat. Egy tisztességtelen és fájdalmas valóságot tükröznek, amelynek nem kellene léteznie”

- fogalmazott a hivatalos Twitter-oldalán a Correos a kezdeményezéssel kapcsolatban, ami finoman szólva sem aratott osztatlan sikert.

Az „Egyenlőség Bélyegei” névre keresztelt bélyegsorozat. (Forrás: Twitter)

A spanyolok többsége szerint az egész kezdeményezés halva született, mivel a színek alapján megszabott árak akarva akaratlanul is rasszista üzenetet hordoznak magukban.

„Ezzel azt akarjátok mondani, hogy három fekete majdnem annyit ér, mint egy fehér?” – tette fel a költői kérdést egy Twitter-felhasználó.

„A legnagyobb baromság amit valaha láttam”fogalmazott egy másik.

A bőrszínű bélyegsorozat egyébként nem az első kezdeményezés, mellyel a Correos kiáll egy általa fontosnak gondolt társadalmi ügy mellet. Az állami vállalat tavaly például piacra dobott egy különleges „LMBTQ-bélyegzőt”, valamint szivárvány színűre festette a postaládáit és kisteherautóit a meleg büszkeség hete alkalmából.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?