KÜLFÖLD

Mozifilm miatt népszerű az osztrák falu, pedig nem is szerepel benne

A pár száz fős településen naponta 10 ezer turista fordul meg, ez pedig kezd kezelhetetlenné válni.
  • Szerző: Ripost

A túl nagy idegenforgalom áldozatává vált egy idilli osztrák falu, amelyről elterjedt, hogy róla mintázták a Jégvarázs című animációs Disney-kasszasiker királyságát, Arendellét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hallstatt.
Fotó: Pixabay

Hallstatt egy órányi autóútra fekszik Salzburgtól, és mindössze 780 lakosa van, ám míg 2009-ben egy nap alatt csak száz turista fordult meg ott, tavaly már napi 10 ezer ember látogatta meg a települést, ez a tömeg pedig egy lakosra vetítve hatszor nagyobb, mint az olaszországi Velencében – számolt be a The Independent.

A falu népszerűsége több lépcsőben ért csúcsára: 2006-ban bemutatták egy dél-koreai programban, 2011-ben egy kínai üzleti mogul a dél-kínai Kuangtung tartományban felépíttette a település pontos mását 274 milliárd forintnak megfelelő összegéből, a Jégvarázsban szereplő mesebeli Arendelle pedig tovább fokozta az érdeklődést.

„Hallstatt a kultúrtörténet egy fontos darabja, nem múzeum” – jelentette ki a város polgármestere, hangsúlyozva, hogy legalább harmadával csökkenteni akarják az évi egymillió látogató számát, de egyelőre nem tudják, hogyan.

A falu egyébként 1997-ben világörökségi státuszt kapott az UNESCO-tól a 7000 éves, a világ legrégibb sóbányájának köszönhetően. A falu festői környezetben található, a Salzkammergut lábánál, XVI. századi épületekkel és egy lutheránus templommal.

A városkát évente 20 ezer turistabusz özönli el. A helyiek számára egyfelől áldás a sok látogató, mivel jót tesz az üzleteiknek, amelyek így egész évben nyitva tarthatnak. A bevételekből fenn lehet tartani a helyi iskolát és egy koncerttermet, de a túlzott idegenforgalomnak megvan a maga ára.

„Katasztrófa. Sok látogató komolyan azt hiszi, hogy ez egy szórakoztatópark” – fogalmazott egy helyi szálloda vezetője.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?