KÜLFÖLD

München: Legkevesebb nyolc halott, nem zárható ki a terrorizmus

Legkevesebb nyolcan meghaltak és többen megsebesültek egy lövöldözésben péntek este Münchenben. A helyszín közelében találtak egy kilencedik holttestet, még vizsgálják, hogy az ugyancsak erőszakos haláleset kapcsolatban van-e a bûncselekménnyel - közölte a helyi rendőrség röviddel éjfél előtt. A hatóságok szerint nem zárható ki, hogy terrortámadás történt a bajor fővárosban.
  • Szerző: A.Z.

A müncheni rendőrséghez 17.50-kor futott be az első riasztás a lövöldözésről, amely egy gyorsétteremnél kezdődött a város északi részén, az olimpiai parkban lévő bevásárlóközpont (OEZ) egyik bejáratával szemben. A lövöldözés a bevásárlóközpontban folytatódott. Szemtanúk három fegyveres férfiról számoltak be. A rendőrség is abból indul ki, hogy három támadó lehet, de Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter a Bild című lapnak azt mondta, meglehet, hogy csak egy ember lövöldözött.

A városi rendőrség úgynevezett akut terrorhelyzetnek minősítette az esetet és összes egységét riasztotta. Bajorország más kapitányságairól és más tartományokból is érkezett erősítés, és mozgósították a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet is.

Az OEZ környékét lezárták, a tömegközlekedést München teljes területén leállították, a pályaudvarokat kiürítették, a város legtöbb csomópontján járőrök jelentek meg. A münchenieket felszólították, hogy maradjanak otthon vagy keressenek menedéket, ha úton vannak, és kerüljék el a város környéki autópályákat.

München több pontján pánik lett úrrá. Egy rendőrségi szóvivő elmondta, hogy késő estig tucatnyi riasztást kaptak vélt támadásról, lövöldözésről, de egyik esetben sem volt megalapozott a bejelentés, és a rendőrök urai a helyzetnek.

Sajtójelentések szerint a halottak között van legkevesebb egy gyermek, és nagyjából 20 sebesültet ápolnak a müncheni kórházakban, többen válságos állapotban vannak. A rendőrség nem erősítette meg ezeket az értesüléseket.

A bajor tartományi kormány késő este válságülést kezdett Horst Seehofer miniszterelnök vezetésével. Berlinben a kancellári hivatalban több szövetségi minisztérium munkatársainak részvételével válságstáb alakult. A szövetségi kormányon belüli biztonsági kabinet szombat délelőtt ülésezik.

Az eset hátteréről, a tettes vagy tettesek motivációjáról nem tudni semmit. Peter Altmaier kancelláriaminiszter késő esti nyilatkozatában kiemelte: nem lehet kizárni, hogy terrortámadás történt, a hatóságok minden lehetséges irányban nyomoznak és "nem zárnak ki egyetlen hipotézist sem".

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy nem teljesen világos a lövöldözés indítéka, ellentmondásosak az információk. 

Joachim Gauck szövetségi elnök elítélte a támadást, és kifejezte együttérzését az áldozatok és a szeretteiket gyászoló vagy értük aggódó emberekkel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?