KÜLFÖLD

Na, még ez hiányzott: bubópestis kezdett terjedni Kínában

Megfelelő kezelés nélkül akár 24 órán belül is halált okozhat a bakteriális úton terjedő bubópestis.

A Kína északi részén található Belső-Mongóliában harmadszintű egészségügyi készültséget rendeltek el a hatóságok vasárnap, miután bubópestis-fertőzés gyanújával kórházba szállítottak egy férfit Bayannur városában – írja a Reuters hírügynökség.


A kínai hatóságok vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a bakteriális fertőzés a szomszédos Mongóliából terjedt-e át, ahol múlt hét végén egy 27 éves férfit és 17 éves testvérét szállítottak kórházba a „fekete halál” néven is ismert betegség gyanújával. Mint később kiderült, mindketten mormotahúst ettek, és vélhetően így kapták el a betegséget. A mongóliai egészségügyi minisztérium ezért mindenkit óva intett a vadon élő állat húsának fogyasztásától.

A bubópestist bakteriális fertőzés okozza, a kórokozót pedig elsősorban rágcsálókon élősködő bolhák terjesztik. A fertőző betegség akár 24 órán belül halálos lehet megfelelő kezelés hiányában. Orvosi források szerint a középkorban tízmilliók életét kioltó pestis kórokozói a mai napig jelen vannak a világ több országában, s évente mintegy kétezer ember hal meg a nehezen gyógyítható kórban.

A bubópestis egyébként több alkalommal is felütötte a fejét Kínában az elmúlt időszakban. 2009 és 2018 között összesen 26 fertőzött beteget és 11 halálos esetet regisztráltak az országban.

A most kiadott harmadfokú riasztás az év végig marad fenn Belső- Mongóliában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?