KÜLFÖLD

Nem vicc: több millió amerikai autótulajdonost kell megtanítani tankolni a hőség miatt

Amerikában rengeteg furcsa, olykor értelmetlen jogszabályt találni az állami szintű törvények között. Oregonban például hatóságilag tilos önállóan autót tankolni, amit az elmúlt évtizedekben annyira magától értetődőnek vettek a helyiek, hogy a többség meg sem tanulta a töltőpisztoly helyes használatát. Békeidőben ezzel nem is lenne gond, csakhogy egy hőhullám most felborította az eddig ismert rendet.

Az Egyesült Államok nyugati partján található Oregon állam egyik legnagyobb példányszámú napilapja, a The Oregonian közzétett a Twitter-oldalán egy videót arról, hogyan kell helyesen, lépésről lépére megtankolni egy autót. A bő egyperces felvétel első ránézésre inkább tűnik egy gyenge szatírának, mintsem komolyan vehető oktatófilmnek, pedig Amerikában a mai napig több millió autótulajdonos él, aki nem rendelkezik a tankolás művészetéhez szükséges tudással.

A 4,2 millió lakosú Oregonban csaknem fél évszázadon keresztül nem volt szabad önállóan tankolni, mivel így rengeteg alul képzett ember tudott kutas kisegítőként elhelyezkedni a töltőállomásokon, ezzel is csökkentve a munkanélküliséget. A furcsa, de valahol mégiscsak érthető törvényen 2018 januárjában lazítottak először, amikor is a 40 ezer fő alatti megyékben engedélyezték az önkiszolgáló benzinkutak létesítését. A hagyományokkal azonban nem mindenki szakított. Az állam legnagyobb városában, Portlandben például a mai napig tilos önállóan tankolni, sőt, aki ezzel próbálkozik, komoly pénzbüntetésre számíthat. A visszaeső tankolók pedig könnyen rács mögé is kerülhetnek. (Oregonon kívül egyébként a keleti parton található New Jersey államban tilos még maguknak tankolnia az embereknek, kivéve az elektromos autótulajdonosoknak, akik rádughatják a hálózati áramra a saját kocsijukat.)

Óvatos becslések szerint Oregonban több millió autótulajdonos él, aki nem tudja, hogyan kell tankolni, hiszen erre a tudásra sosem volt szüksége az élete során. Egy héttel ezelőttig ez nem is okozott különösebb problémát, csakhogy augusztus 26-án, hétfőn olyan hőhullám érte el az államot, hogy a helyi Tűzoltási Hivatal (Office of the State Fire Marshal) felfüggesztette a tankolásra vonatkozó törvény végrehajtását, mondván, a benzinkutak dolgozóit kímélni kell a kánikulától. Az emberéleteket menteni próbáló döntés hatására viszont rengetegen kényszerültek életükben először tankolni, ami nem kis fennakadást okozott szerte az államban.

Klasszikus amerikai töltőállomás. (A kép illusztráció)

Az elmúlt napokban több ezren hívták föl azzal a 911-es segélyhívót Oregonban, hogy nem tudtak önállóan tankolni. Sőt, a hatóságoknak rengetek töltőállomásokhoz kellett kiszállnia, mivel a tájékozatlan vásárlók nem tudták kezelni a töltőpisztolyt, és minden összefröcsköltek üzemanyaggal.

Az ilyen és ehhez hasonló incidensek miatt döntött úgy a The Oregonian című lap internetes kiadása, hogy egy a lényegre törő oktatófilmmel próbálja javítani az állam lakóinak tankolással kapcsolatos tudását.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?