KÜLFÖLD

Nipah-vírus: Újabb, emberre veszélyes kórokozót mutattak ki denevérekben

A rendkívül virulékony Nipah-vírus agyvelőgyulladást okoz, és a fertőzések 70 százaléka halálos kimenetelű az emberek esetében.
címkék:

Az Indiai Orvosi Kutatási Tanács és a Nemzeti Virológiai Intézet (NIV) kutatói az emberekre is veszélyes, erősen fertőző Nipah-vírus jelenlétét mutatták ki denevérektől vett mintákban – írja az Indian Express angol nyelvű indiai hírportál.

Mivel a tudomány jelen állása szerint a denevérek hordozzák a legtöbb olyan vírust, melyben benne van a zoonózis, azaz az állatról emberre való terjedés lehetősége, az indiai kutatók több tucat bőrmadarat fogtak be márciusban egy Mumbaihoz közeli városban, hogy megvizsgálják, pontosan milyen emberekre veszélyes kórokozókat hordoznak az állatok. A begyűjtött vér- és torokminták közül szinte mindegyik negatív eredményt mutatott a vizsgált kórokozókra, azonban találtak párat, melyek pozitívak lettek az úgynevezett Nipah-vírusra, ami bármikor átugorhat az emberekre.

A Nipah-vírust általában egy Indiában és Bangladesben őshonos gyümölcsevő denevér, a Leschenault's rousettes egyedei terjesztik, és a fertőzések 70 százaléka halálos kimenetelű az emberek esetében. A betegséget először 1998-ban regisztrálták Malajziában, nevét arról a régióról kapta, ahol megjelent. Emberről emberre is terjedhet, és agyvelőgyulladást, illetve kómát idézhet elő. A Nipah-vírusos fertőzésre jelenleg nincs gyógyszer vagy oltás, egyedül a betegség tüneteit lehet enyhíteni speciális kezelésekkel.

A Nipah-vírus egy fertőzött beteg folyadékmintájában.

„Az ismétlődő járványok, a magas halálozási arány, az emberről emberre történő átvitel, valamint az oltóanyagok hiánya komoly aggodalmat okoz Indiában, mivel a denevérek élőhelye nagyon gyakran egybeesik azokkal a területekkel, ahol nagy emberi populációk élnek”

- fogalmazott denevérmintákat vizsgáló egyik szakértő, aki szerint nem kizárt, hogy a közeljövőben lokális jellegű járványokat robbanthat ki a Nipah-vírus, ami eddig legtöbbször Bangladesben pusztított: Itt 2001 óta több mint 100 ember halálát okozta.

Az Egészségügyi Világszervezet egyébként az úgynevezett „kiemelt betegségek” listáján tartja számon a Nipah-vírust, olyan más fertőző kórokozók mellett, mint a mostani világjárványért felelős Sars-Cov-2 koronavírus, az Ebola és a Zika.

A WHO hivatalos honalapján fellelhető információk szerint a Nipah-vírus egy nagyon virulákony kórokozó, és abban az esetben is átterjedhet emberre, ha beleeszünk egy olyan gyümölcsbe, melybe egy fertőzött denevér korábban már beleharapott.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?